Etelä-Afrikan entinen presidentti Jacob Zuma on antautunut viranomaisille aloittaakseen 15 kuukauden vankeustuomionsa. Asiasta ovat kertoneet sekä Zuman säätiö että poliisi.
Poliisi oli aiemmin keskiviikkona varoittanut, että ex-presidentti voidaan tarvittaessa pidättää, jotta keskiyölle asetetusta takarajasta voidaan pitää kiinni. Zuma kuitenkin päätti säätiönsä mukaan hakeutua itse kotiprovinssissaan sijaitsevaan vankilaan määräajan jo kolkutellessa ovella.
Ex-presidentti tuomittiin viime viikolla vankeuteen tuomioistuimen uhmaamisesta. Maan korkein oikeus antoi tuomion, koska Zuma oli kieltäytynyt tulemasta oikeuspaneelin eteen kuultavaksi korruptioepäilyistä.
Zuma pakotettiin eroamaan presidentin tehtävästä vuonna 2018, kun suuri osa hallitsevasta ANC-puolueesta kääntyi häntä vastaan. Hänen tilalleen nousi Cyril Ramaphosa.
Toukokuussa 79-vuotiasta Zumaa vastaan aloitettiin oikeudenkäynti, joka käsittelee korruptiota, rahanpesua ja kiristämistä. Epäilyt liittyvät 1990-luvulla tehtyyn suureen asekauppaan.
Zuma oli epäiltyjen rikosten tapahtuma-aikaan varapresidentti. Häntä syytetään lahjusten ottamisesta ranskalaiselta aseiden valmistajalta Thalesilta. Zuma kiistää väärinkäytökset.
Viime hetken pyyntöjä pidätysmääräyksen perumiseksi
Zuman oli ollut määrä antautua jo sunnuntaina, mutta hän ei ollut näin kuitenkaan tehnyt. Tuomioistuimen määräyksen mukaan poliisilla oli tämän jälkeen kolme päivää aikaa pidättää ex-presidentti, jos hän ei antaudu.
Säätiö tviittasi vain minuutteja ennen määräajan umpeutumista, että Zuma on matkalla KwaZulu-Natalin provinssissa sijaitsevaan vankilaan. Ex-presidentin kotitalolta lähti myöhään illalla kovalla vauhdilla liikkeelle autosaattue, jonka uskottiin kuljettavan Zumaa.
Poliisiministeriön edustaja Lirandzu Themba vahvisti Twitterissä, että viranomaiset ovat ottaneet Zuman huostaansa.
Zuman tytär Dudu Zuma-Sambudla puolestaan tviittasi isänsä olleen "matkalla ja edelleen hilpeällä mielellä".
– Hän sanoi toivovansa, että heillä on edelleen samat haalarit, joita hän käytti Robben Islandilla, hän kirjoitti isästään.
Zuma oli pyytänyt tuomioistuimelta lykkäystä vielä aivan viime hetkellä. Hänen asianajajansa olivat pyytäneet myöhään keskiviikkona perustuslakituomioistuinta viivästyttämään määräyksensä, jotta ex-presidenttiä ei pidätettäisi ennen kuin kaikki häneen liittyvät oikeusprosessit on käyty loppuun.
Ensimmäisestä Zuman jättämästä pyynnöstä estää hänen pidätyksensä järjestettiin kuuleminen tiistaina, mutta päätös lykättiin perjantaille.
Zuma on myös pyytänyt tuomioistuinta harkitsemaan uudemman kerran ratkaisuaan ja perumaan vangitsemispäätöksensä. Asiasta on määrä järjestää kuuleminen maanantaina.
Zumalla edelleen huomattavaa vaikutusvaltaa
Tahriutuneesta maineestaan huolimatta entisellä presidentillä on huomattavaa vaikutusvaltaa virkamiesten ja ANC:n ruohonjuuritason jäsenten keskuudessa.
Viikonloppuna hän oli julistanut tukijoilleen, että sitä seuraisi kaaos, jos poliisi "kehtaisi" pidättää hänet.
Zuma oli ANC:n tiedustelupäällikkö Etelä-Afrikan rotuerottelun vastaisen taistelun aikana ja hän istui 10 vuotta pahamaineisessa Robben Islandin -vankilassa.
ANC on hallinnut Etelä-Afrikkaa koko apartheid-rotuerottelun jälkeisen ajan. Puolue nousi valtaan vuonna 1994 ensimmäisissä apartheid-ajan jälkeisissä vaaleissa vapaustaistelija Nelson Mandelan johdolla. Nyt jo edesmennyt Mandela istui aikanaan vankeustuomiota samassa Robben Islandin vankilassa kuin Zumakin.
Sisäisistä jännitteistään huolimatta ANC kertoi, ettei se aio puuttua Zumaan liittyviin oikeusprosesseihin. Puolueen edustaja Pule Made kertoi aiemmin toimittajille puolueen kunnioittavan oikeuslaitoksen itsenäisyyttä.