Zimbabwen vastikään valittu presidentti Emmerson Mnangagwa on mies, jolla on pitkä historia maan entisen hallitsijan perustamassa puolueessa. Arviolta 75-vuotias mies on ehtinyt tehdä jo 26 vuotta politiikkaa ennen nousuaan maan ensimmäiseksi presidentiksi Robert Mugaben jälkeen.
Presidentinvaalit edustavat Zimbabwessa yhden aikakauden loppua, kun maata 30 vuotta hallinnut presidentti Robert Mugabe syöstiin vallasta viime vuoden marraskuussa.
Uudeksi johtajaksi valittiin vaalein ZANU-PF-puolueen Emmerson Mnangagwa, joka on hoitanut maan asioita vallankaappauksesta asti.
Väkivalta ja sen pelko ovat varjostaneet Zimbabwea presidentinvaalien jälkeen. Poliisipartiot ovat vartioineet kansalaisten turvallisuutta pääkaupungissa Hararessa keskiviikkona, kun kuusi kuoli kaupungissa puhjenneissa mielenosoituksissa.
Oppositiojohtaja Nelson Chamisa on jo väittänyt vaalitulosta peukaloiduksi ja on uhannut jopa jättää lakivaatimuksen vaalituloksen sotkemisesta.
Tarkkaa ikää ei tiedetä
Tuloksen tultua julki Mnangagwa julistautui nöyrin sanoin maan uudeksi johtajaksi ja pyysi jakautunutta kansaa yhdentymään uuden alun edessä. Mnangagwa on kertonut aikovansa tuoda maahan uusia työpaikkoja talousuudistusten voimin.
Mnangagwan edustama ZANU-PF-puolue on entisen hallitsija Mugaben perustama. Mnangagwan tarkkaa syntymävuotta ei tiedetä, mutta hän on arvioiden mukaan noin 75-vuotias.
Sotilasoppia Egyptissä, vankilatuomio Rhodesiassa
Mies on ammatiltaan lakimies ja hänellä on pitkä poliittinen ura takanaan: Mnangagwa on ollut politiikassa yhteensä 26 vuotta. Mies on saanut sotilaskoulutusta Kiinassa ja Egyptissä. Lisäksi hän on ollut oppilaana kommunistisen Kiinan tunnetussa pekingiläisessä koulussa.
Zimbabwessa Mnangagwa tunnetaan liikanimellä "krokotiili" muun muassa hänen poliittisesta viekkaudestaan.
Miehen johtama "krokotiiliryhmä" osallistui junan räjäytykseen Rhodesiassa vuonna 1965. Hän joutui tuolloin valkoisten vähemmistöhallituksen pidättämäksi ja sai 10 vuoden vankeustuomion. Miehen kerrotaan tulleen kidutetuksi vankilaoloissa.
Historian väkivaltaiset konfliktit
Mnangagwalla on oma historiansa maan väkivaltaisissa konflikteissa. Hän toimi itsenäistymisen jälkeen maan kansallisen turvallisuuden ministerinä ja oli vastuussa maan tiedustelupalvelun toiminnasta, joka teki läheistä yhteistyötä ZAPU-PF-puolueen kannattajien kukistamiseksi maassa.
Tuolloin arviolta 20 000 henkilöä sai surmansa väkivaltaisuuksissa. Mnangagwa on kieltänyt osallisuutensa maassa tapahtuneisiin hirmutekoihin.
Vuonna 2008 Mnangagwan väitetään organisoineen satojen opposition kannattajien hengen vaatineen, väkivaltaisen kampanjan, joka johti Mugaben vastustajan vetäytymiseen presidentinvaaleista.
Häntä pidettiin pitkään Mugaben oikeana kätenä, kunnes Mugaben kannatustilaisuudessa vuonna 2017 Mnangagwa sairastui äkillisesti syötyään Mugaben vaimon, Grace Mugaben tehtaan jäätelöä. Hänet yritettiin salamurhata myös puolueen kannatustilaisuudessa kesäkuussa, jossa räjähdys vaati kahden ihmisen hengen.
Mnangagwa itse on pitänyt Mugaben vaimoa syyllisenä molempiin salamurhan yrityksiin.
Artikkelin lähteenä on käytetty seuraavia BBC:n artikkeleita: linkki ja linkki.