Etelä-Korean ahdinko syvenee: Koirille myydään jo enemmän rattaita kuin lapsille

Syntyvyys on taas kerran pohjalukemissa 2:31
Syntyvyys laskee ja laskee: Mistä pohjalukemat Suomessa kertovat?

Etelä-Korean alhainen syntyvyys saa uusia kerroksia.

Eteläkorealainen verkkokauppajätti Gmarket raportoi, että koirille suunnattujen rattaiden myynti on ensimmäistä kertaa ohittanut lastenrattaiden myynnin maassa. Lemmikkirattaiden myynti on ylipäätään nelinkertaistunut maassa vuodesta 2019.

Wall Street Journal kirjoittaa, kuinka tilanne kuvastaa maan laskevaa syntyvyysprosenttia. Vuonna 2023 Etelä-Korean kokonaishedelmällisyysluku laski 0,72 lapseen per nainen. 

Lemmikkien hankkiminen on Etelä-Koreassa sen sijaan suositumpaa kuin koskaan. Etelä-Korean työministeri Kim Moon-soo on ilmaissut huolensa siitä, että yhä useampi nuori pariskunta hankkii itselleen koiran, eikä mene naimisiin tai hanki omia lapsia.

Tilanne on herättänyt huolta maassa, sillä samaan aikaan Etelä-Korean väestö ikääntyy kovaa vauhtia ja sillä ennustetaan olevan vaikutuksia pitkällä aikavälillä maan talouteen.

Syynä pidetään muun muassa yleistä asumiskustannusten nousua pääkaupunkiseudulla, ja sitä ettei nuorena yksinkertaisesti ole aikaa perheen perustamiselle. Asian tiimoilta on nostettu esiin myös uuden sukupolven kulttuurilliset erot ja se, ettei perheen perustamista pidetä maassa enää niin tärkeänä asiana.

Sama trendi myös monessa muussa maassa

Etelä-Korean hallitus pohtii tällä hetkellä uusia kannustimia ja rahallisia avustuksia, joilla syntyvyyden kasvu saataisiin kääntymään. Joissain Etelä-Korean alueilla voidaan jakaa perheille jopa 70 000 dollarin arvoinen avustus yhtä syntynyttä lasta kohden. 

Vaikka toimia onkin otettu käyttöön, tulokset ovat toistaiseksi jääneet laihoiksi.

Etelä-Korea ei ole kuitenkaan ainoa Aasian maa, joka kärsii matalasta syntyvyydestä. Myös Kiinan, Japanin ja Taiwanin syntyvyys on laskenut huomattavasti viimeisten vuosien aikana.

Suomessa syntyvyys laski tilastohistorian matalimmalle tasolle viime vuonna. Kokonaishedelmällisyysluku oli 1,26 lasta naista kohti, mikä on vuodesta 1776 alkaneen tilastoinnin matalin luku. Tilastokeskuksen mukaan kokonaishedelmällisyysluvun tulisi olla noin 2,1, jotta väestö uudistuisi ilman muuttoliikettä.

Lue myös:

    Uusimmat