Tutkimusmatkailija Ernest Shackeltonin yli sata vuotta sitten uponneen aluksen hylky on löytynyt Etelämantereelta, etsintäryhmä vahvisti uutistoimisto Reutersille.
Ryhmän kuvaaman materiaalin mukaan hylky on yllättävän hyvässä kunnossa. Aluksen nimi Endurance muun muassa erottuu hyvin sen peräpäästä.
– Tämä on ylivoimaisesti hienoin puinen laivan hylky, jonka olen nähnyt. Se makaa merenpohjassa pystyasennossa ja loistavassa kunnossa tulevaa säilytystä varten, Endurance22-etsintämatkalla mukana oleva meriarkeologi Mensun Bound kertoo.
Aluksen paikallisti alun perin Endurancen alkuperäinen kapteeni Frank Worsley (1872–1943), jonka etsintämatka kuitenkin epäonnistui Weddellinmeren ankarien sääolojen takia. Nykyistä etsintäryhmää johtava John Shears löysi aluksen noin kuusi kilometriä syrjässä Worsleyn alkuperäisistä laskelmista.
Nykyisessä tutkimusryhmässä on mukana myös suomalaistutkija Jukka Tuhkuri. Hän on ollut mukana mittaamassa merijään ja laivan rungon välistä vuorovaikutusta. Tuhkurin blogia matkasta voit lukea täältä.
Miehistö taisteli hengestään kuukausia ja pelastui
Koko Endurancen miehistö pelastui hengissä haaksirikosta, ja tapausta pidetään yhtenä historian merkittävimmistä selviytymistarinoista. Alus lähti kohti Etelämannerta vuonna 1914 tavoitteena purjehtia sen läpi ensimmäisenä laivana koskaan. Alus kuitenkin jumittui jäihin, oli tuuliajolla 10 kuukautta, kunnes jään paine lopulta murskasi ja upotti sen marraskuussa 1915.
Shackleton ja muut retkikunnan jäsenet leiriytyivät viideksi kuukaudeksi jäälautoille. Jäiden rikkouduttua viiden kuukauden päästä he seilasivat kolmella pienellä pelastusveneellä asumattomalle Elefanttisaarelle. Koska toivoa pelastautumisesta ei kyseisellä saarella ollut, Shackleton ja viisi muuta ryhmän jäsentä lähtivät hakemaan apua muualta.
Ryhmä matkasi lähes 1300 kilometriä maailman pahamaineisimpien merten läpi vajaan seitsemän metrin pituisessa pelastusveneessä. 17 päivää myöhemmin ryhmä saavutti Etelä-Georgian saaren. Koska he nousivat maihin sen asumattomassa osassa, heidän piti saaren toisella puolella sijaitsevan valaanpyyntiaseman saavuttaakseen vaeltaa vielä lähes 43 kilometriä vuorten ja jäätiköiden läpi.
Miehet saapuivat valaanpyyntiasemalle elokuussa vuonna 1916 – 21 kuukautta sen jälkeen, kun he olivat alun perin lähteneet matkaan Endurancella. Chileläisen avomerihinaajan avulla Shackleton palasi pelastamaan loput miehet Elefanttisaarelta.