Lumipeite on kasvanut viime päivinä runsaasti etelän sisämaassa ja lunta on paikoin jo yli puoli metriä. Etelässä on havaittu lumisateiden yhteydessä pilvisalamoita.
Etelän sisämaan lumipeite on kasvanut viime päivinä jopa 20-30 senttimetrillä. Esimerkiksi Kouvolan Utissa lunta on satanut torstaiaamusta tiistaiaamuun noin 25 senttimetriä ja lumipeite on jo 64 senttimetriä. Hyvinkäällä lunta on tullut samassa ajassa lähes 30 senttimetriä ja lunta on yhteensä lähes 50 senttimetriä. Espoon Nuuksiossa, Lahdessa, Hämeenlinnassa ja Asikkalassa lunta on mitattu jo puoli metriä. Kun vielä viime viikolla etelässä oli lunta keskimääräistä vähemmän, nyt sitä on jo paikoin tavanomaista enemmän, ei kuitenkaan vielä harvinaisen paljon.
Lunta on etelässä jo paikoin enemmän kuin Kilpisjärvellä Käsivarren Lapissa. Kilpisjärven mittauspisteessä lunta oli tiistaiaamuna 44 senttimetriä. Ilmatieteen laitoksen mukaan Käsivarren Lapissa lunta onkin harvinaisen vähän. Suomen mittaushistorian suurin lumensyvyys on mitattu Kilpisjärvellä huhtikuussa 1997, 190 senttimetriä.
Eniten lunta on nyt Kainuussa, Koillismaalla ja Etelä-Lapissa, missä lumensyvyys on yleisesti yli 80 senttimetriä, Kainuussa paikoin toista metriä. Esimerkiksi Ristijärvellä oli tänä aamuna lunta 117 senttimetriä, Puolangalla 108 ja Suomussalmella 104 senttimetriä.
Rannikolla sade on tullut ajoittain vetenä ja räntänä, joten esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä lunta oli aamulla vain yhdeksän senttimetriä. Tämä on harvinaisen vähän.
Talvisalamointia etelän lumisateessa
Etelä-Suomen lumikuuroissa on havaittu salamointia.
– Ilmeisesti kyse on ollut lähinnä pilvisalamoista eli pilven sisällä tai pilvestä toiseen iskevistä salamoista. Lumikuurojen yhteydessä voi talvellakin esiintyä salamointia samaan tapaan kuin kesän sadekuuroissa. Jotta salamointia syntyy, pilven ylä- ja alaosan korkeuseron tulee olla riittävän suuri. Pilvet ovat talvella tyypillisesti matalampia, joten salamointi on talvella harvinaisempaa kuin kesällä, toteaa MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi.
Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.
Saitko hyvän valokuvan lumihangista? Lähetä kuva kuvat@mtv.fi.