Eteva-kuntayhtymän ex-toimitusjohtajalle vaaditaan ehdollista vankeutta – maksoi syyttäjän mukaan 150 000 euron edestä perusteetonta palkkaa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus Porvoo kuvituskuva
Syyttäjän mukaan toimitusjohtaja ylitti toimintavaltansa ja asiat olisi pitänyt viedä yhtymähallituksen päätettäväksi.All Over Press
Julkaistu 06.10.2022 13:08

MTV UUTISET – STT

Syyttäjä vaatii vammaispalveluja järjestävän Eteva-kuntayhtymän entiselle toimitusjohtajalle vuoden ehdollista vankeusrangaistusta törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä vuosina 2016–2019.

Syyttäjän mukaan nainen muun muassa hyväksyi neljän virkamiehen virkasuhteiden päättämissopimukset, joiden perusteella näille maksettiin erokorvausta 3–6 kuukauden palkkaa vastaava määrä.

Summat vaihtelivat syyttäjän mukaan vajaasta 22 000 eurosta reiluun 25 000 euroon. Kokonaissumma oli yli 93 000 euroa.

Lue lisää Vammaiset lapset joutuivat ulkoilemaan häkkimäisesti rajatulla alueella – kunta maksoi lapsille syrjinnästä 10 000 euroa

Kahden virkamiehen kohdalla Työllisyysrahasto katsoi Etevan vaikuttaneen työsuhteen päättymiseen, jolloin Eteva velvoitettiin maksamaan työttömyysturvan omavastuuosuutta yli 40 000 euron edestä, syytteessä sanotaan.

Syyttäjän mukaan toimitusjohtaja ylitti toimintavaltansa ja asiat olisi pitänyt viedä yhtymähallituksen päätettäväksi.

Kahden virkamiehen kohdalla erorahoja on syyttäjän mukaan pidettävä lahjaluontoisina etuina, joilla virkamiehiä on asetettu muita työntekijöitä parempaan asemaan.

Irtisanoutui syksyllä 2019

Työsuhteiden päättämissopimusten lisäksi toimitusjohtaja osallistui syyttäjän mukaan yhden erosopimuksen saaneen työntekijän palkkaamiseen takaisin ilman työvelvoitetta.

Määräaikaisesta 26 viikon työsuhteesta, jolla työntekijällä ei syyttäjän mukaan ollut työtehtäviä, maksettiin noin 29 000 euroa.

Lisäksi toimitusjohtaja päätti toisen virkamiehen palkallisesta työvelvoitteesta vapauttamisesta, syyttäjä sanoo.

Vapaalla olleelle virkamiehelle maksettiin noin 25 400 euroa.

Työsuhteisiin liittyvien päätösten lisäksi irtisanoutuessaan syksyllä 2019 toimitusjohtaja osti syyttäjän mukaan työsuhdeautonsa itselleen alihintaan.

Volvon hinta olisi ollut 16 000–16 00 euroa, mutta toimitusjohtaja maksoi siitä 14  000 euroa, syyttäjä sanoo.

Toimitusjohtaja osallistui itse autokaupan valmisteluun, eikä siinä noudatettu Etevan omaa ohjeistusta, syyttäjä sanoo.

Syyttäjän mukaan toimitusjohtaja hyväksyi myös hankintoja kilpailuttamatta. Tällainen oli muun muassa yhdelle virkamiehelle ostettu 755 euron joogakoulutus.

Kiistää yrittäneensä suosia virkamiehiä

Syytetty Katrina Harjuhahto-Madetoja kiistää syytteen törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Kirjallisessa vastauksessaan hän sanoo, että hänelle on melkein jokaisena vuotena myönnetty vastuuvapaus.

–  Syytekohta perustuu useilta osin siihen väittämään, että Harjuhahto-Madetoja olisi halunnut tai tarkoittanut erinäisissä yhteyksissä suosia eräitä virkamiehiä ja antaa heille ylimääräisiä etuja.

Harjuhahto-Madetoja kiistää tämän täysin. Hän on toiminut sen mukaan kuin on katsonut olevan Etevan edun mukaista.

Harjuhahto-Madetoja kiistää myös, että olisi ylittänyt päätöksissä toimivaltansa.

–  Ainakin hän on ollut vilpittömästi siinä käsityksessä, että hänellä on ollut toimivalta.

Työsuhdeautosta vastauksessa sanotaan, ettei Harjuhahto-Madetoja ole määritellyt hintaa Etevan puolesta.

Hän sanoo olleen Etevan ratkaisu, ettei se ole pyytänyt autosta uutta tarjousta. Hänen mukaan asiassa ei myöskään ole selvitetty, millä hinnalla auto mahdollisesti olisi voitu myydä, jos hän ei olisi sitä ostanut.

Joogakoulutuksessa ei Harjuhahto-Madetojan mukaan ollut kyse työntekijän henkilökohtaisen harrastuksen tukemisesta.

–  Kyse oli normaaleista kuluista liittyen henkilöstön hyvinvointiin. Joogakoulutus on liittynyt suoraan Etevan toimintaan, koska (kurssin saaja) on järjestänyt henkilöstölle joogaohjausta tyky-toimintana henkilöstön hyvinvoinnin varmistamiseksi, sanotaan kirjallisessa vastauksessa.

Valmisteluistunto asiassa alkoi tänään Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Tuoreimmat aiheesta

Oikeudenkäynnit