Ethän tietämättäsi jaa kenelle tahansa sijaintiasi ja henkilökohtaisia tietojasi? DNA neuvoo tarkistamaan ainakin nämä asiat sosiaalisen median tileiltä.
Rikolliset käyttävät sosiaalisen median palveluiden sijaintitietoja sujuvasti hyödykseen. Katso yllä oleva video!
Sosiaalisen median jättiyritykset, kuten Google ja Facebook, tietävät käyttäjistään lähes kaiken, kuten tietojen tilaaminen jättiyrityksiltä on osoittanut. Kevään aikana maailmalla on ollut useampia kohuja, jotka ovat osoittaneet näiden tietojen saattavan päätyä minne tahansa.
Tietovuotoihin yksittäisen käyttäjän on varsin hankala vaikuttaa, mutta siihen, mitä yksittäiset ihmiset saavat sinusta tietää, voi vaikuttaa paljonkin. Muuttamalla muutamia asetuksia sosiaalisen median profiileissa voi estää rikollisia saamasta liikaa tietoja, mutta myös ehkäistä kaikenlaisia stalkkereita.
DNA suosittelee blogissaan tarkastamaan ainakin nämä asiat sosiaalisen median kanavista.
Kevään Cambridge Analytica -kohun myötä monet ovat varmasti jo siivonneet Facebook-profiilinsa, mutta jos et ole sitä vielä tehnyt, nyt on sen aika. Jos et ole aivan varma, mitkä kaikki tiedoistasi ovat julkisia, mene profiiliisi tietokoneella ja klikkaa kansikuvan oikeassa laidassa olevasta kolmesta pisteestä.
Valitse "Näytä henkilönä", ja voit tarkastella julkista profiiliasi. Näitä kahdeksaa asiaa julkisesta profiilista ei pitäisi ainakaan löytyä.
Omaa aikajanaa skrollaamalla voi myös löytyä monia muita julkaisuja, joiden et ehkä haluaisi päätyvän tuntemattomien tai vaikka työnantajasi silmiin.
DNA neuvoo, että jokaisen päivityksen kohdalta voi valita erikseen, näkeekö sen vain kaverisi, kaveriesi kaverit, vaiko aivan kaikki. Myös yksittäisiltä ihmisiltä voi estää julkaisujen katseluoikeuden.
Tämä onnistuu valitsemalla yksittäisen julkaisun yläkulmassa olevasta kolmesta pisteestä. Paina "Muokkaa julkaisua", ja pääset alakulmasta valitsemaan eri vaihtoehtojen väliltä.
Instagramissa olennaisinta on tarkistaa, onko tili yksityinen vai julkinen. Tämä onnistuu menemällä omaan profiiliin, painamalla yläkulmassa olevasta kolmesta pisteestä ja valitsemalla Asetukset. Skrollaa niin alas, että löydät kohdan "Yksityinen käyttäjätili". Vetämällä vivusta oikealle saat asetuksen päälle.
Jos taas haluat estää yksittäisiä ihmisiä näkemästä profiiliasi tai tarinoitasi, se onnistuu menemällä näiden ihmisten profiiliin ja valitsemalla samasta yläkulmassa olevasta kolmesta pisteestä.
Instagram-tili kannattaa pitää yksityisenä ainakin tästä hyvästä syystä.
WhatsAppista on syytä tarkistaa, voiko kuka tahansa, jolla on puhelinnumerosi, nähdä, milloin olet viimeksi käyttänyt puhelintasi ja milloin et käytä sitä. Voivatko tuntemattomat myös nähdä reaaliaikaisen sijaintisi?
Näiden tietojen piilottaminen voi hyvinkin olla paikallaan, joten suuntaa WhatsAppin asetuksiin. Kohdasta Tili > Tietosuoja, voit tarkistaa asetuksesi.
Snapchat
Snapchat sai viime vuonna uuden karttatoiminnon. Ominaisuus voi DNA:n mukaan paljastaa lähes reaaliajassa ja metrin tarkkuudella, missä seuraamasi henkilöt liikkuvat. Karttatoiminto kannattaakin ehkä laittaa kokonaan pois päältä tai ainakin sen julkisuutta olisi hyvä rajata.
Mene Snapchatin asetuksiin profiilistasi ja tarkista kohta "Katso oma sijaintini". Asetuksista voit myös varmistaa, ketkä näkevät tarinasi ja voivat ottaa sinuun yhteyttä.
Lähde: DNA