Ethereum luopui virtuaalivaluutan louhinnasta: sähkönkulutus romahti ja miljardien arvoinen toimiala jäi tyhjän pantiksi

Ethereumin louhiminen käytännössä lakkasi torstaiaamuna historiallisen lohkoketjumuutoksen seurauksena.

Todennäköisesti maailman käytetyin lohkoketju Ethereum koki torstaiaamuna varsinaisen mullistuksen. Lohkoketjun toimintaperiaatetta muutettiin merkittävästi, minkä seurauksena sen energiankulutus putosi murto-osaan aiemmasta. Kyseessä oli jo vuodesta 2016 asti suunniteltu mittava muutoshanke.

Torstaihin asti Ethereum-siirrot varmistettiin käyttäen niin kutsuttua työtodistusmenetelmää (engl. proof of work ), joka vaatii suurta määrää laskentatehoa. Käytännössä lukuisat tietokoneet – tarkemmin sanottuna näytönohjaimet – ympäri maailman ratkoivat kilpaa erittäin vaikeita laskutehtäviä.

Tästä prosessista käytetään nimeä louhinta. Ensimmäinen oikeaan ratkaisuun päässyt louhija palkittiin louhintapalkkiolla. Tätä menetelmää käyttää myös bitcoin.

Menetelmän heikkoutena on aina ollut runsas sähkönkulutus. Käytännössä eniten laskentatehoa louhintaan uhraava taho on todennäköisesti saanut louhintapalkkion.

Tämän seurauksena louhintaa varten on perustettu teollisen mittaluokan louhintakeskuksia ja kryptovaluuttojen sähkönkulutus on noussut julkiseksi keskustelunaiheeksi.

Torstaina Ethereum hylkäsi työtodistuksen ja siirtyi käyttämään osuustodistukseksi (engl. proof of stake ) kutsuttua menetelmää siirtojen varmistamisessa.

Laskentatehoon perustuvan louhinnan sijaan uudet siirrot varmistetaan asettamalla pantiksi ether-kryptovaluuttaa. Näin ollen etherin omistajat laittavat omaisuuttaan pantiksi varmistettujen siirtojen puolesta ja saavat samalla siivun uusista siirroista. Mikäli varmistaja yrittää huijata, hän menettää osan tai kaikki pantiksi asettamansa varat.

Aivan pikkurahalla varmistajaksi ei pääse, sillä pienin mahdollinen pantti on 32 etheriä. Se on nykykurssilla yli 50 000 euroa.

Koska uusi varmistusmenetelmä ei enää vaadi laskentatehoa, järjestelmän energiankulutus putoaa lähes nollaan aiempaan verrattuna. Muutos on massiivinen, sillä ethereumin sähkönkulutus on ollut vuositasolla yli 90 terawattituntia.

Muutos tarkoittaa myös sitä, että ethereumin louhintaan keskittyneet suurilta louhintakeskuksilta eli louhintafarmeilta loppuvat työt. Esimerkiksi alan suurin toimija, louhintatehoa palveluna tarjonnut Ethermine sulki palvelimensa, kirjoittaa Bloomberg . Uutisen mukaan lohkoketjun muutos vapauttaa 10 miljardin dollarin arvosta näytönohjaimia muuhun käyttöön.

Ethereumin louhinnasta ehti kasvaa miljardien arvoinen toimiala siitä lähtien, kun lohkoketju aloitti toimintansa vuonna 2014. Jo lohkoketjun alkuvuosista lähtien perustaja Vitalik Buterin alkoi puhua louhimisen energiankulutuksen aiheuttamista skaalautuvuusongelmista.

Osa louhijoiden muodostamista pooleista eli yhteenliittymistä ovat kuitenkin Decryptin mukaan jatkamassa louhimista, minkä takia Ethereum-lohkoketju haarautuu kahdeksi erilliseksi lohkoketjuksi.

Näin ollen varsinaisen Ethereumin rinnalla on jatkamassa myös työtodistukseen perustuva versio Ethereumista. Louhijat voivat myös jatkaa muiden kryptovaluuttojen louhimista.

Pidemmällä aikavälillä Ethereumin uudistuksen odotetaan myös parantavan tekniikan skaalautuvuutta. Suunnitelmissa on tehdä lohkoketjuun edelleen uusia parannuksia, joiden avulla siirtojen on luvattu toimivan nopeammin ja siirtokustannusten pienenevän.

Ethereumin siirtomaksut ovat olleet euromääräisesti useita kymmeniä, joten kovin pieniä siirtoja ei ole ollut kannattavaa tehdä.

Lue myös:

    Uusimmat