Bitcoinin arvonnousulla on ollut muitakin seurauksia. The Guardianin mukaan bitcoinin louhinnan hiilijalanjälki on kasvussa.
Louhinnalla tarkoitetaan prosessia, jossa tietokone ratkaisee monimutkaisen algoritmin. Paljon energiaa vievän prosessin avulla luodaan bitcoineja.
Bitcoinin arvo on jo laskenut 50 000 dollarin huipustaan, mutta sähkönkulutus on jatkanut silti kasvuaan. Cambridgen yliopiston mukaan bitcoinin hiilijalanjälki on yhtä suuri kuin koko Argentiinan.
Cambridgen yliopiston mukaan bitcoinin vuotuinen sähkönkulutus on pulestaan 115 terawattituntia. Suomessa sähköä käytettiin noin 86 terawattituntia vuonna 2019.
Lue lisää: Bitcoinin arvo voi ylittää jopa kullan
Kryptovaluutan arvo lähti suureen nousuun, kun Wall Streetin suuret yhtiöt, kuten JPMorgan ja Goldman Sachs, kertoivat uskovansa bitcoinin olevan tulevaisuutta.
Teslan Elon Muskin toimet nostivat valuutan huippuarvoon, kun Tesla osti bitcoineja 1,5 miljardilla dollarilla ja ilmoitti, että Tesloja voi olla mahdollista ostaa bitcoineilla.
Muskille Bitcoinin viimeaikainen lasku on syönyt hieman hänen omaisuuttaan, mutta myös aiheuttanut haasteita yhtiön hiilineutraaliustavoitteelle.
Louhinta on monimutkainen prosessi
Vuonna 2009, kun bitcoin luotiin, niitä pystyi louhimaan tavallisella tietokoneella.
Valuutta on kuitenkin The Guardianin mukaan luotu niin, että sitä on rajallinen määrä, 21 miljoonaa kappaletta. Nyt bitcoineja on louhittu 18,5 miljoonaa. Investopedia-sivuston mukaan 21 miljoonan bitcoinin raja saavutetaan kuitenkin vasta vuonna 2140.
Lue myös: Tesla aikoo hyväksyä bitcoinin maksuvälineenä – Elon Musk ennakoi kryptovaluutalle laajempaa käyttöä
Louhinta ja siinä käytettävät laskuprosessit vaikeutuvat sitä mukaa, kun louhittu määrä lähestyy loppua. Tämän myötä louhintaan tarvitaan nykyään erikoistietokoneita, jotka kuluttavat runsaasti sähköä.
Bitcoinin kannattajien mukaan louhinnassa kuitenkin käytetään yhä enemmän uusiutuvia energianlähteitä. He myös perustelevat asiaa sillä, että on olemassa muita paljon hyödyttömämpiä tapoja käyttää sähköä.
Cambridgen yliopiston mukaan Yhdysvalloissa seinään kytkettyjen ja valmiustilassa olevien kotilaitteiden kuluttamalla energialla bitcoineja voisi louhia 1,8 vuotta.
Ilmastoaktivistit: Vain halvinta lähdettä käytetään
Ilmastoaktivistien mukaan louhijat käyttävät vain halvinta energianlähdettä. Eniten louhintaa tehdään Kiinassa, jossa kaksi kolmasosaa energiasta tulee hiilestä.
Lisäksi on hyvin hankala tietää, millaista energiaa louhijat käyttävät, sillä mikään valtio ei seuraa, missä Bitcoineja louhitaan.
Kannattajat kuitenkin uskovat, että louhinta on ympäristöhaittojen arvoista valuutan laajempien yhteiskunnallisten vaikutusten myötä.
– Bitcoin ei kykenisi täyttämään rooliaan turvallisena sekä globaalina arvonsiirto- ja varastointijärjestelmänä ilman, että ylläpitäminen on kallista, Fidelity Digital Assetsin tutkimusjohtaja Ria Bhutoria puolustaa.