Etiopialaismies huijasi olevansa 17-vuotias turvapaikkahakija – merivartiosto paljasti totuuden

Suomenlahden merivartioston esitutkinta paljasti 29-vuotiaan etiopialaismiehen esiintyneen Suomessa alaikäisenä turvapaikanhakijana.

Tapahtumat saivat Rajavartiolaitoksen tiedotteen mukaan alkunsa elokuun 2024 alussa.

Tuolloin 17-vuotiaaksi etiopialaiseksi esittäytynyt mies hakeutui Helsingin rautatieasemalla poliisipartion luo ja ilmoitti haluavansa hakea turvapaikkaa Suomesta.

Mies kertoi tulleensa maahan Etiopiasta väärällä passilla salakuljettajan avustamana. Hän kertoi matkustaneensa Saksan kautta Suomeen ja paenneensa vainoa.

Miehen turvapaikka-anomus otettiin vastaan ja hänet sijoitettiin ryhmäkotiin, jossa hän majoittui yksin tulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden kanssa.

Todellisuus paljastui

Poliisi oli yhteydessä tapauksesta Suomenlahden merivartiostoon, koska etiopialaismies oli kertonut tulleensa salakuljettajan järjestämänä laittomasti maahan.

Suomenlahden merivartioston alainen rikostorjuntayksikkö ryhtyi selvittämään asiaa, ja tutkinnassa kävi nopeasti ilmi, että mies oli saapunut maahan yksin lennolla Puolan Varsovasta.

Hän oli maksanut itse lentolippunsa ja käyttänyt lentovarauksessa omia henkilötietojaan.

Selvisi myös, että mies on 29-vuotias. Hänelle oli myönnetty Puolaan pitkäaikainen viisumi opiskelun perusteella, jonka voimassaolo oli päättynyt vuoden 2023 lopulla.

Mies noudettiin alaikäisten ryhmäkodista ja pidätettiin epäiltynä rekisterimerkintärikoksesta ja valtionrajarikoksesta.

Mies kiisti kuulusteluissa selvityksen tulokset. Kuulustelujen jälkeen hänet otettiin säilöön ulkomaalaislain nojalla. Esitutkinta siirtyy nyt syyteharkintaan.

Lue myös:

    Uusimmat