Afrikan sarvessa sijaitsevien Etiopian ja Eritrean 20 vuotta sitten alkanut konflikti on päättynyt rauhansopimuksen allekirjoittamiseen. Sopimusta kutsutaan virallisesti "rauhan ja ystävyyden yhteiseksi julistukseksi".
Etiopian tiedotusministerin Yemane Gebremeskelin mukaan sopimus tarkoittaa, että sotatila on ohi.
Maat sopivat lentoyhteyksien avaamisesta, suurlähetystöjen perustamisesta ja satamien yhteiskäytöstä.
Eritrea itsenäistyi Etiopiasta noin 30 vuoden sisällissodan jälkeen vuonna 1993 ja Etiopia menetti rannikkoalueensa Eritrealle. Siksi sopimus satamien käytöstä on merkittävä molemmille maille.
Uutistoimisto Reuters kertoo, että rauhanjulistus tuli vain päivä sen jälkeen, kun Etiopian uudistusmielinen pääministeri Abiy Ahmed tapasi Eritrean presidentin Isaias Afwerkin eritrealaisella lentokentällä. Molemmat sanoivat haluavansa keskittyä nyt "rauhaan ja rakkauteen".
Etiopiassa uudistusmielistä politiikkaa
Etiopia sai viime huhtikuussa uudistusmielisen pääministeri Abiy Ahmedin, joka kertoi lukuisista reformeista.
Hän lopetti maassa pitkään voimassa olleen hätätilan, vapautti vankeja ja ilmoitti avaavansa Etiopian ainakin osittain ulkomaisille investoinneille. Samalla hän aloitti neuvottelut naapurimaan Eritrean kanssa, jonka kanssa Etiopia on taistellut enemmän tai vähemmän aktiivisesti kahden vuosikymmenen ajan.
Kymmeniä tuhansia kuolleita
Varsinainen rajasota kesti vain kaksi vuotta ja päättyi arviolta 80 000 kuolonuhrin jälkeen vuonna 2000. Tosin kuolleiden määrästä on monia arvioita. Ne vaihtelevat kymmenen ja sadan tuhannen välillä.
Sodan aikana Etiopia karkotti maassa asuvia eritrealaisia arviolta yli 70 000 Eritreaan. Karkotus aiheutti alueella valtavan pakolaisongelman. Myös Eritrea karkotti etiopialaisia mutta luvut olivat paljon pienempiä.
Vaikka varsinainen sota päättyi vuonna 2000, molempien maiden sotilaat ovat kuitenkin taistelleet ajoittain tähän päivään asti. Molemmat maat ovat edelleen varsin köyhiä vaikka Etiopian talous on viime vuosina kasvanut vauhdilla. Sotatoimien päättymisellä on merkittävä taloudellinen vaikutus alueelle, sillä sota on maksanut maille satoja miljoonia dollareita.