Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä pitää teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden 3,2 prosentin palkankorotusta melko hyvänä, vaikka hänen mielestään pienempi korotus olisi ollut työllisyyden kannalta parempi.
– Mitä alemmat palkankorotukset ovat, sitä kannattavampaa työpaikkojen luonti on. Vienti on kilpailykykyisempää, ja silloin tapaa syntyä työpaikkoja, Vihriälä perustelee.
Vihriälän mukaan 3,2 prosentin korotus näyttäisi riittävän jonkinasteiseen kilpailukyvyn paranemiseen eikä ainakaan heikennä sitä.
Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju sanoi aiemmin, että 0,7 prosentin korotus olisi maksimi, mikä kestää kilpailukyvyn paranemisen.
Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnaksen mielestä se olisi ollut ostovoimaa leikkaava korotus.
– Tämän (3,2 prosentin) korotuksen hyvä puoli on, että se parantaa lievästi ostovoimaa ja parantaa yritysten kilpailukykyä. Vaikka palkat nousevat, niin työnantajamaksuja leikataan, ja se vahvistaa työnantajien tilannetta, koska työvoimakustannusten nousu ei ole niin suuri kuin palkkojen nousu.
Vihriälä arvelee, että nyt neuvotellusta korotuksesta tulee yleinen taso. Suuremmat korotukset voivat hänen mielestään aiheuttaa ongelmia.
– Ongelma syntyy siitä, että mennään tämän yli, ja ennen kaikkea tulee riitaisia kierroksia. Tässä on hyvä puoli, että voidaan sopia paikallisesti enemmän kuin aiemmin.