Yli puoli vuotta kestäneissä palkkaneuvotteluissa saavutettiin hyviä tuloksia, sanoo Elinkeinoelämän Tutkimuslaitos Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.
Vihriälän mukaan palkankorotusten taso sovittiin sellaiseksi, että Suomen kustannuskilpailukyky paranee edelleen lähivuosina. Se taas merkitsee paranevaa työllisyyttä.
Pitkä palkkakierros on loppusuoralla. Rakennusalan neuvottelutulos vaatii vielä Rakennusliiton päättävien elinten hyväksynnän. Ainoastaan Sähköliitolla on vielä päällä lakonuhka.
Viime päivinä palkkakierroksen tuloksista on käytetty kitkeriä puheenvuoroja. Valtakunnansovittelijan siirtyminen Teknologiateollisuuteen aiheutti yhden myrskyn, mutta enemmän pettymystä lienee aiheuttanut kuitenkin teollisuuden palkansaajaliittojen ja Teknologiateollisuuden alkusyksystä neuvotteleman palkka-ankkurin pitäminen.
– Kierros on mennyt varsin hyvin. Olemme päätyneet sellaiselle palkankorotustasolle, joka vielä hieman parantaa meidän kustannuskilpailukykyä. Tämä on nykyisessä työllisyystilanteessa hyvä asia, sanoo Etlan Vesa Vihriälä.
Vientiteollisuus neuvotteli alkusyksystä 2017 ratkaisun, joka nosti palkkoja jonkun verran yli kolme prosenttia. Kaikissa muissakin palkkasopimuksissa päädyttiin samaan tasoon.
Työnantajat eivät tarjonneet enempää, ja valtakunnansovittelijan avustuksellakaan ei ollut mahdollisuutta saada enempää.
"Palkka-ankkuri toimi"
Rakennusliiton lisäksi esimerkiksi Pamin jäsenkentässä ja julkisella alalla on halua saada vientiteollisuutta suurempia palkankorotuksia.
Vesa Vihriälä sanoo kuitenkin palkka-ankkurin toimineen erittäin hyvin.
– Tätä voitaisiin käyttää myös jatkossa. Tähän täytyy lisätä paikallisen sopimisen kasvattaminen. Sitä kautta palkankorotukset kohdistuvat juuri niihin tehtäviin, joissa työvoimasta on pulaa. Tämä on oikea tapa nostaa palkkatasoa, jatkaa Vihriälä.
Suomalaisten palkkojen arvioidaan nousevan tänä vuonna noin kaksi prosenttia, missä on sopimuskorotusten lisäksi ovat mukana myös palkkaliukumat.