EU-komission esittämät uusiutuvan energian linjaukset saavat myönteistä palautetta alan etujärjestöiltä. Myös biopolttoaineita tuottava Neste kiittelee sitä, että komissio tunnustaa kehittyneiden biopolttoaineiden tarpeen liikenteen päästöjen vähentämisessä myös ensi vuosikymmenellä.
– Se, että tehdään tällaista pitkäjänteistä politiikkaa, on positiivinen asia, sanoo Nesteen yhteiskuntasuhdejohtaja Ilkka Räsänen.
Komissio esittää polttoaineen jakelijoille asteittain kasvavaa sekoitevelvoitetta, jonka mukaan tietty osuus polttoaineesta tulee koostua uusiutuvasta ja kehittyneestä bioaineksesta.
Räsänen kiittelee sitä, että sekoitevelvoitetta voisi vastedes soveltaa myös lento- ja meriliikenteen polttoaineisiin.
Nesteen päätuote biopolttoaineissa on uusiutuva diesel, jonka raaka-aineista noin 80 prosenttia on erilaisia jätteitä ja tähteitä. Tuote sopii pienillä muutoksilla myös lentokoneiden moottoreihin. Nesteen biopolttoaineiden päämarkkinat ovat Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.
Komissio pyrkii jatkamaan biopolttoaineiden raaka-aineiden EU-sääntelyä nykypohjalta. Räsäsen mielestä nykyinen raaka-aineiden listaukseen perustuva malli on turhan rajoittunut.
– Ei pitäisi tällaisilla suljetuilla listoilla lähteä määrittelemään, mikä on kehittynyttä biopolttoainetta ja mikä ei, koska teknologia kehittyy ja raaka-aineet kehittyvät.
EK ja MTK tyytyväisiä
Biopolttoaineita koskevan sääntelyn lisäksi komissio esittää ensi kertaa EU-tason kestävyyskriteereitä kiinteälle biomassalle kuten metsähakkeelle ja puupelletille. Elinkeinoelämän keskusliitto sekä maa- ja metsätaloustuottajien etujärjestö MTK pitävät esitettyä sääntelyä järkevänä, koska se perustuu nykyisiin metsänhoidon käytäntöihin.
MTK:n mukaan komission esitys osoittaa, että EU:ssa on ymmärretty suomalaisen metsänhoidon olevan kestävällä pohjalla.
– Komission esitys on paljon parempi kuin mitä pahimmat uhkakuvat valmistelun aikana ovat olleet, sanoo MTK:n metsäjohtaja Juha Hakkarainen tiedotteessa.
Edellinen vesitetty esitys sai suomalaisten metsänomistajien verenpaineen nousemaan, sillä se sisälsi tilakohtaisen todistusvelvollisuuden metsien kestävästä hoidosta. Nyt raportointivastuu on maakohtainen.
Komission esitykset menevät seuraavaksi EU-maiden ja Euroopan parlamentin käsittelyyn. Aiempien neuvottelujen perusteella edessä voi olla pitkä ja vaikea vääntö.
Vihreät kriittisiä
Ympäristöjärjestöissä komission uudet esitykset biotaloudesta ovat herättäneet arvostelua. Puun energiakäytön lisäämistä on arvosteltu myös Suomessa siitä, että se haittaa luonnon monimuotoisuutta ja on ilmastolle haitallista.
Vihreiden kansanedustaja Satu Hassi kritisoi hallituksen kansallisia energia- ja ilmastotavoitteita, jotka perustuvat puun energiakäytön sekä liikenteen biopolttoaineiden lisäämiseen.
– Uusiutuvasta energiasta hallitus haluaa ponnekkaimmin ajaa ympäristölle ongelmallisinta bioenergiaa. Ilmastolle, terveydelle ja uusien työpaikkojen luomiselle parempia vaihtoehtoja ovat tuuli- ja aurinkovoima, sähköinen liikenne sekä älysähköverkot, Hassi sanoi eduskunnassa kommentoidessaan hallituksen kansallista ilmasto- ja energiastrategiaa.