EU: Eurooppalaiset käyttävät huumeisiin vuosittain 24 miljardia euroa

Kannabis
AFP / Lehtikuva
Julkaistu 05.04.2016 18:02

MTV UUTISET – stt

Eurooppalaiset käyttävät vuosittain 24 miljardia euroa laittomiin huumeisiin, kertoi EU:n huumevirasto EMCDDA tiistaina vuotuisessa raportissaan.

Euroopan ykköshuume on edelleen kannabis, jota oli viime vuonna käyttänyt 22 miljoonaa eurooppalaista. Kakkosena on heroiini, joka puolestaan taas tappaa eniten huumeidenkäyttäjiä Euroopassa.

Kolmosena on kokaiini, jonka käyttäjämäärät ovat pysyneet verrattain ennallaan. Kokaiinin käyttö keskittyy Etelä- ja Länsi-Eurooppaan.

Huumeviraston mukaan huumeet liittyvät järjestäytyneen rikollisuuden kaikkiin muotoihin, ja rahoittavat osaltaan myös ihmiskauppaa ja terrorismia.

– Euroopan huumemarkkinoita hallitsee kaksi yksinkertaista motiivia: raha ja valta. Tämän ymmärtäminen on elintärkeää, jos haluamme vähentää huumeiden aiheuttamia haittoja, kiteytti viraston johtaja Alexis Goosdeel.

Huumeiden välittämistä netissä ovat viime aikoina helpottaneet yksityisyyden suojaamiseen käytettävät ohjelmat, digitaalinen valuutta ja anonyymit verkot.

Kansainvälisesti huumekaupan arvioidaan olevan 17–25 prosenttia rikollisista tuloista, ollen noin 0,6–0,7 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta.

Europol pitäää huumeita uhkana Euroopalle 

Poliisijärjestö Europolin johtajan Rob Wainwrightin mukaan huumekaupan verkostot muuttuvat jatkuvasti, minkä vuoksi niitä vastaan voidaan taistella vain rajat ylittävällä yhteistyöllä.

– Huumeet ovat erittäin paha uhka EU:n sisäiselle turvallisuudelle, Wainwright sanoi tiedotteessa.

Kuohunta Euroopan rajoilla näkyy osaltaan myös huumekaupassa.

– Epävakaudella saattaa olla käänteentekeviä vaikutuksia Euroopan huumekauppaan. Huumekaupalla puolestaan rahoitetaan ihmisten salakuljetusta ja terrorismia ja kaivetaan näin maata kansainvälisten avustuspyrkimyksien alta, valaisi Goosdeel.

EU:n huumeidenvastaisen toiminnan keskiössä tulevina vuosina tulee olemaan järjestäytyneiden rikollisryhmien hajottaminen, oikeuslaitoksen tehokkaampi käyttö, runsas tietovaihto jäsenmaiden välillä ja rajat ylittävä poliisiyhteistyö.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat