Huumeportti Eurooppaan: Poliisit tapettiin pikaveneellä Espanjassa – näin yhä rajummaksi muuttunut salakuljetus toimii

Huumesalakuljettajien toiminta on muuttunut piittaamattomammaksi ja vaarallisemmaksi. Häikäilemättömässä huumekaupassa jokainen maahantuoja- ja välittäjäporras pyrkii maksimoimaan voittonsa. Samalla myös väkivalta virkavaltaa kohtaan on koventunut.

EU:n huumeseurantakeskus EMCDD:n arvion mukaan kannabismarkkinat muodostavat EU-alueen suurimmat huumemarkkinat vähintään 11,4 miljardin euron katumyyntiarvollaan.

Suurin osa Euroopan markkinoilla myytävästä hasiksesta tuotetaan Marokossa, jonka 700 tonnin arvioidusta vuosituotannosta 80 prosenttia salakuljetetaan Eurooppaan Espanjan kautta. 

Vuonna 2021 EU-alueella takavarikoitiin yhteensä ennätykselliset 816 tonnia hasista, josta Espanjan viranomaiset takavarikoivat 324 tonnia. Europolin mukaan ei kuitenkaan ole olemassa luotettavia tietoja siitä, kuinka paljon hasista Marokossa tuotetaan.

Lahjonta liittyy vahvasti huumesalakuljetukseen

Korruptio on aina salakavala sekoitus vallan väärinkäyttöä, riskinottoa, valehtelua ja ahneutta, joka usein etenee pienemmistä vastapalveluksista järjestelmälliseen lahjontaan. 

Lahjonta liittyy erottamattomasti kansainväliseen huumeiden salakuljetukseen, koska bisneksessä liikkuu käsittämättömän suuren rahat, joista riittää poliisien, tullimiesten ja satamatyöntekijöiden voiteluun. 

Helmikuussa 2024 El Diario uutisoi tapauksesta, jossa tuomioistuin tuomitsi Guardia Civilin poliisin 3 vuodeksi vankilaan yhteistyöstä salakuljetusorganisaation kanssa. Tuomioistuimen mukaan rikollisryhmän varajohtaja Moustafa Al Moudi oli ottanut yhteyttä Algecirasin ja Tarifan satamissa työskentelevään Antonio Jesukseen, jotta hän kollegoineen korvausta vastaan avustaisi Marokosta Espanjaan saapuvien hasislastien maahantuonnissa.

Antonio Jesus oli koordinoinut muita samaan toimintaan osallistuneita poliiseja, ilmoittamalla Mustafa Al moudille kollegoidensa työvuorot, jolloin hasiksella lastattujen kuorma-autojen oli mahdollisuus välttää tullitarkastus.

Maaliskuussa 2024 pidätettiin maahan saapuvien tavarakonttien tarkastamisesta vastanneen Malagan tullin riskianalyysiyksikön päällikkö, jonka epäillään avustaneen huumelähetysten pääsyä markkinoille Malagan satama-alueen läpi.

Espanjan poliisin sisäisen tutkinnan edustajat ovat todenneet, että Etelä-Espanjassa on vakava poliisin korruptio-ongelma.

Ampumistapaukset lisääntyneet

Useat päivälehdet MalagaHoy:n ohella uutisoivat 11. maaliskuuta 2024 Marbellassa tapahtuneesta ampumistapauksesta. 

Voimakkaalla moottorilla varustettu Honda-moottoripyörä oli lähestynyt matalasti muristen Marbellan ravintola-aluetta keskellä päivää noin kello 12.30. Kyydissä oli kaksi kypäräpäistä miestä, joista takana ollut hyppäsi moottoripyörän kyydistä ja ampui välittömästi lähietäisyydeltä kohti läheistä ravintolaa, jonka ikkunat pirstoutuivat. 

Kaikki kesti muutaman sekunnin, jonka jälkeen kypäräpäinen ampuja hyppäsi häntä odottavan moottoripyörän selkään ja enää kuului vain kiihdyttävän moottoripyörän ääni. Vaikka kukaan ei tällä kertaa loukkaantunut, huolestuttavinta on, että tämä oli jo kolmas ampumistapaus Marbellassa kuukauden sisällä. 

Tälläkin kerralla ampumistapauksen epäillään liittyvän järjestäytyneen rikollisuuden välien selvittelyyn.

Suihkuseurapiirien alueelle on luikerrellut käärme

Marbellaa pidetään suihkuseurapiirien asuinalueena. Paratiisiin on kuitenkin luikerrellut käärme, sillä myös kansainvälinen järjestäytynyt rikollisuus rakastaa Aurinkorannikon upeaa ilmastoa, jossa rikolliset voivat esitellä omaisuuttaan ja nauttia rahoistaan. 

Kun tähän lisätään Marokon läheisyys, tärkeimmät huumeiden maahantulopaikat, rahanpesumahdollisuudet ja koko huumekauppaan tarvittava infrastruktuuri autovarkaista palkkamurhaajiin, ei tarvitse ihmetellä miksi järjestäytynyt rikollisuus on keskittynyt aurinkorannikolle. 

"Ei missään muualla maailmassa ole, niin pienellä alueella, niin monia ihmisiä, jotka olisivat omistautuneet samalle asialle ja näin intensiivisesti."  

Sanat kuuluvat vuosia aurinkorannikolla järjestäytyneen rikollisuuden parissa töitä tehneelle espanjalaiselle poliisille.

Koko Aurinkorannikon alue on pitkään toiminut tukikohtana useille korkean tason salakuljettajille eri puolilta Eurooppaa. Alueella arvioidaan Europolin mukaan toimivan yli 100 kansainvälisen tason huumekaupparyhmittymää, mikä aiheuttaa kovaa kilpailua tukkumarkkinoista, joka toisinaan johtaa henkirikoksiin.

Rikolliset eivät tietenkään halua toimilleen tarpeetonta huomiota, mutta erimielisyyksien selvittelyiltä ei voida välttyä. Espanjan poliisin mukaan vuosien 2018–2021 aikana aurinkorannikon alueella tapahtui kokaiini- ja hasiskauppaan liittyen 33 henkirikosta.

Espanjan Suomen poliisiyhdysmiehen mukaan järjestäytynyt rikollisuus ei juurikaan näyttäydy ulkopuolisille. Tämä varmasti pitää paikkansa, ellei satu olemaan väärässä paikassa väärään aikaan.

Salakuljettajien otteet koventuneet

Salakuljetustoiminta Euroopan ja Afrikan välillä on muuttunut huumeklaaneista itsenäiseksi toimialaksi. Luotettavimmat ja taitavimmat kuljettajat saavat parhaat palkkiot. 

Kyse on myös tiukasta tulospalkkauksesta: ellei huumelasti saavu määränpäähänsä, huumeklaani ei maksa pikaveneen miehistölle mitään. Tämä on aiheuttanut sen, että salakuljettajien toiminta on muuttunut piittaamattomammaksi ja vaarallisemmaksi. Jokainen veneen kuljettaja haluaa olla toistaan parempi ja ansaita enemmän. 

Pikaveneet viettävät paljon aikaa aavalla merellä Espanjan aluevesien ulkopuolella odottamassa satelliittipuhelimella komentoa huumelastin noutamiseksi. Ne ovat miehistöineen valmiina toimintaan, mutta kuitenkin Espanjan lainsäädännön ja tutkavalvonnan ulottumattomissa Marokon alueella. 

Lauantai-iltana 9. helmikuuta Etelä-Espanjassa oli nousemassa Karlotta-myrsky, jonka 20 m/s nousevan myrskytuulen arvioitiin nostavan seitsemän metrin aaltoja. Myös aavalla merellä odottavat pikaveneet joutuivat hakeutumaan turvaan myrskyltä. Kaksi tai kolme pikavenettä Kiko ”El Cabran” kuljettaman veneen lisäksi hakeutui turvaan Gibraltarin nimen itäpuolelle Barbaten satamaan. 

Rannikolla partioineen Guardia Civilin poliisit havaitsivat pikaveneet ja suunnistivat kohti Barbaten satamaa. Poliisit havaittuaan pikaveneiden kuljettajat käynnistivät voimakkaat moottorinsa ja lähtivät pakoon, koska 20 minuutin kuluttua he olisivat turvassa Marokossa. 

Noin kello 20.20 Kiko ”El Cabra” kuitenkin ohjasi 5000 kilon painoisen veneensä kohti poliisien pienempää 500 kilon painoista kumivenettä ja törmäsi tahallaan useita kertoja poliisin pienempään veneeseen. Hän aiheutti lopulta kahden poliisin kuoleman ajamalla heidän päälleen. Tapahtuneesta löytyy myös videota.

Andalusialainen OkDiario ja useat muut paikalliset päivälehdet arvioivat Kiko ”El Cabran” tappaneen poliisit kostoksi ystävänsä kuoleman vuoksi. 

Tammikuun lopulla 2024 poliisin alus oli havainnut pikaveneen Espanjan rannikolla Guadalquivir-joen suulla. Poliisien lähestyessä pikavenettä yksi neljästä veneessä olleesta salakuljettajasta heräsi ja ryhtyi käynnistämään veneen moottoreita sillä seurauksella, että pikavene törmäsi poliisien alukseen. Veneessä ollut Kiko ”El Cabran” vanha ystävä Marco loukkaantui rytäkässä ja menehtyi myöhemmin törmäyksessä saamiin vammoihin.

Huumeiden matka Suomeen

Etelä-Espanjassa marokkolaisten huumeklaanien tukkumyyjät välittävät huumeet edelleen Keski-Eurooppaan ja aina Pohjolaan saakka. EU:n ulkorajan ylitettyään salakuljetus siirtyy heikommin valvottuun talousalueen sisäliikenteeseen. 

Huumausaineiden reitit Suomeen ovat moninaiset, mutta suuremmat hasiserät Suomeen tuodaan suurimmista kauttakulkumaista kuten Espanjasta ja Hollannista tavallisesti rekka-autojen laillisen rahdin joukkoon kätkettynä.

Häikäilemättömässä huumekaupassa jokainen maahantuoja- ja välittäjäporras pyrkii maksimoimaan voittonsa. Kun jokainen välikäsi on saanut kahmittua voittonsa Espanjaan salakuljetetusta 2000 kilon hasiserästä, sen arvo nousee 20 000 000 euroon, kun se lasketaan Suomen 10 euron katumyyntihinnan mukaan.

Kannabiksen myynti tai hallussapito on monissa Euroopan maissa edelleen kiellettyä, mutta tilanne voi olla muuttumassa, kun Saksa osin laillisti kannabiksen 1. huhtikuuta 2024.  Euroopassa käytävä keskustelu kannabiksen laillistamisesta ja lääkekäytöstä tuskin edistää kannabiksen viljelijöitä siirtymään vaihtoehtoisiin viljelymuotoihin.

Katso yllä olevalta videolta, miltä huumeliigojen käyttämät pikaveneet näyttävät ja miten huumeiden salakuljetus toimii.

Lue myös:

    Uusimmat