Suomen kasvu laahaa, mutta Ruotsi sukeltaa ainoana EU-maana miinukselle.
EU-komissio arvioi, että euroalueen talous kasvaa tänä vuonna 0,9 prosenttia. Komissio on nostanut ennustettaan viime syksyn ennusteen 0,3 prosentista ja arvioi nyt, että sekä euroalue että koko EU väistävät tälle vuodelle ennakoidun taantuman. Ensi vuonna euroalueen talouden ennakoidaan kasvavan 1,5 prosentin tahtia.
Euroalueen inflaation odotetaan hidastuvan 5,6 prosenttiin tänä vuonna ja 2,5 prosenttiin ensi vuonna. Tämäkin ennuste on hiukan toiveikkaampi kuin syksyllä. Taustalla on energiakriisin hellittäminen, kun EU-maihin saatiin hankittua kaasua uusista lähteistä ja kaasun tukkuhinnat laskivat selvästi alle sotaa edeltäneen tason.
Suomen osalta ennuste ei kuitenkaan ole kovin ruusuinen tänä vuonna. Talouskasvun ennakoidaan jäävän 0,2 prosenttiin ja kipuavan ensi vuonna 1,4 prosenttiin. Kotimaisen kysynnän elpyminen tukee kasvua ennustejakson loppupuolella.
Pohjainflaatio pysyy kuitenkin suhteellisen korkeana Suomessa, mikä johtuu hintojen ja palkkojen noususta laajalla rintamalla. Kuluttajahintojen ennakoidaan nousevan Suomessa tänä vuonna 4,2:n ja ensi vuonna 2 prosentin tahtia.
Näkymät ovat keskimääräistä kehnommat myös Suomen lähiympäristössä. Virolle ja Latvialle ennakoidaan tänä vuonna vain 0,1 prosentin kasvua. Sama ennuste koskee myös euron ulkopuolista Tanskaa.
Ruotsi on ennusteen mukaan jäämässä koko EU:n hännänhuipuksi pakittaen peräti 0,8 prosenttia. Vauhdikkainta kasvua komissio ennustaa Irlantiin (4,9 prosenttia) ja Maltaan (3,1).
Inflaatio voi tehdä paluun
Vaikka euroalueen ja koko EU:n näkymät ovat paremmat kuin syksyllä, on edessä vielä vastatuulta, komissio toteaa. Energiakustannukset ovat korkeat, ja inflaatio heikentää kotitalouksien ostovoimaa. Euroalueen inflaatio oli ennakkotietojen mukaan 8,5 prosenttia tammikuussa.
Lasku johtuu pääasiassa energiainflaation laskusta, mutta pohjainflaatio, eli energian ja ruuan hinnasta puhdistettu inflaatio, ei ole kuitenkaan vielä saavuttanut huippuaan.
– Koska inflaatiopaineet eivät hellitä, rahapolitiikan kiristäminen jatkuu, mikä rasittaa yritystoimintaa ja hidastaa investointeja, komissio toteaa tiedotteessa.
Inflaatio voi kiihtyä ennustetta nopeammaksi, jos energiamarkkinat kiristyvät ennakoidusta. Kaasun tukkuhintojen lasku voi kääntyä nousuksi geopoliittisten jännitteiden takia ja Kiinan uudelleenavautumisen myötä.
– Inflaation kiihtyminen on edelleen riski erityisesti vuonna 2024, sillä hintapaineet voivat osoittautua odotettua suuremmiksi ja pysyvämmiksi, jos palkkojen nousu on pidemmän aikaa keskimääräistä nopeampaa, komissio arvioi.