EU:lle haetaan yhteistä maahanmuuttolinjaa – turvapaikanhakijoista kieltäytyville maille ehdotetaan 20 000 euron solidaarisuusmaksua per henkilö

Euroopan unionin oikeus- ja sisäasioiden neuvosto kokoontuu torstaina Luxemburgissa. Sisäministerikokouksen tavoitteena on löytää yhteinen linja EU:n turvapaikkajärjestelmän uudistukseen. 

EU:lle on haettu yhteistä maahanmuuttolinjaa jo seitsemän vuotta. MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtajan Heikki Piuholan mukaan asia on EU:lle vaikea ja erimielisyyksiä oli paljon vielä ennen kokouksen alkua. Piuhola toteaa, että Eurooppaan suuntautuvan maahanmuuton kasvu on selvästi havaittavissa. 

Esimerkkinä nyt vaikka tämä Saksa, jossa itse asun. Täällä on noin 700 000 ihmistä odottamassa päätöstä turvapaikkahakemukseensa, Piuhola kertoo. 

Maahanmuuttopaketin keskeisiä kysymyksiä on se, pitäisikö muiden maiden jakaa vastuuta eniten pakolaisia vastaanottavien maiden kanssa. Toinen tavoite kokoukselle on nopeuttaa turvapaikkahakemusten käsittelyä tietyissä tilanteissa.

Ehdotus on, että EU:n ulkorajoilla olisi turvapaikanhakijoille pikakäsittely, ja neljässä kuukaudessa pitäisi ratkaista henkilön oikeus hakea turvapaikkaa, Piuhola kertoo. 

Jos perusteita hakea turvapaikkaa ei olisi, henkilö palautettaisiin lähtömaahan muutamassa kuukaudessa. Ratkaisun tavoitteena on lisätä solidaarisuutta, jotta turvapaikanhakijat eivät jää jumiin Välimerta ympäröivien maiden leireihin vaan heidät jaettaisiin tasaisesti kaikkiin EU-maihin.

Maat, jotka eivät ole valmiita ottamaan pakolaisia vastaan, maksaisivat noin 20 000 euron solidaarisuusmaksun (pakolaista kohden), Piuhola kertoo. 

Muutama EU-maa ei ole halunnut osallistua lainkaan turvapaikanhakijoiden sijoittamiseen tai palauttamiseen. Piuholan mukaan on vaarana, että jos ratkaisua ei nyt löydetä, sen saaminen siirtyy vuosien päähän. Europarlamenttivaalit ovat edessä vuoden kuluttua. 

Se tarkoittaa uutta EU-komissiota ja näiden asioiden ajaminen varmasti viivästyy. Sen takia nyt on se mahdollisuus, Piuhola sanoo. 

Suomea edustaa kokouksessa Suomen pysyvä edustaja, suurlähettiläs Markku Keinänen.

Lue myös:

    Uusimmat