EU-tuki Helsingin areenan pakkolunastamiselle oligarkeilta askelta lähempänä – EU:ssa sopu uusista Venäjä-pakotteista

8:05imgNäin pääministeri Petteri Orpo kommentoi torstaina EU:n Ukraina-päätöstä.
Julkaistu 14.12.2023 23:56(Päivitetty 15.12.2023 05:37)

MTV UUTISET – STT

Suomi on nyt hyvin todennäköisesti saamassa lisää selkänojaa Helsingin areenan avaamiseksi takaisin yleisölle, selvisi torstain ja perjantain välisenä yönä Brysselissä. Syynä on EU:n jäsenmaiden löytämä poliittinen sopu uudesta Venäjän vastaisesta pakotepaketista.

Jääkiekkojoukkue Jokereiden entinen kotihalli on lojunut tyhjillään Helsingissä toissa keväästä saakka, jolloin Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainassa. Osa areenan omistajista ja taustavaikuttajista kuuluu Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin.

STT kertoi aiemmin useisiin lähteisiin nojaten, että pakotepakettiin valmisteltiin keinoja, joilla areenan kaltainen omaisuus on mahdollista saada joko hyvällä tai pahalla venäläisiltä oligarkeilta, joihin EU on kohdistanut pakotteita. Poliittinen sopu pakotteista on uusi nytkähdys kohti tätä.

Käytännössä pakotelistatut omistajat voisivat tietyn rajatun ajan myydä jäädytettyä omaisuutta niin, että muotoaan muuttanut omaisuus jäisi kuitenkin yhä jäädytetyksi. Niin ikään pakettiin on kaavailtu selkänojaa pakkolunastuksille, jos Helsingin areenan kaltaista omaisuutta ei saada yleisön käyttöön suosiolla.

Hallin omistajista EU:n pakotelistalla ovat oligarkkiveljekset Arkadi ja Boris Rotenberg sekä Gennadi Timtshenko, jotka kietoutuvat lähelle Putinia. Yhdysvaltojen pakotteiden piiriin kuuluvat myös Boris Rotenbergin poika Roman ja liikemies Kai Paananen, jotka vaikuttavat areenan taustayhtiön hallituksessa.

Ulosottolaitos ei ole jäädyttänyt hallia, vaan pakotelistattujen oligarkkien osakkeet. Rotenbergin veljekset ja Timtshenko omistavat omien yhtiöidensä kautta Arena Events Oy:n, mikä oikeuttaa määräävään asemaan Helsingin areenan taustayhtiössä Helsinki Halli Oy:ssä.

1:58imgVenäjän-kauppa käy rajan sulkemisesta huolimatta – kauppaa käydään myös pakotteiden alaisista tuotteista.

Lue myös: Unkarin Orban iski takaisin heti EU:n laajentumisaskeleiden jälkeen – esti 50 miljardin euron tuen Ukrainalle

Ministerien hyväksyttäväksi

Poliittinen sopu uudesta pakotepaketista syntyi Brysselissä, jossa EU:n poliittiset johtajat ovat torstaista alkaen kokoontuneet tiheätunnelmaiseen huippukokoukseen. Tärkeimpänä osuutena kokouksessa ovat erilaiset tukikeinot Ukrainalle samaan aikaan, kun yhtenäisyyden löytäminen Ukrainan tukemisessa on takkuillut sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa.

Tuore pakotepaketti täytyy yhä hyväksyttää EU:n ministerineuvostossa, vaikka poliittinen sopu paketista on nyt löytynyt. Lisäksi Wienissä pakotepaketin juridiikkaa halutaan yhä syynätä joiltain osin.

Pakotepaketin suurimpana vastustajana pidettiin aiemmin Unkaria, joka kuitenkin olisi ollut valmis hyväksymään paketin jo tiistaina. Itävalta ei tuolloin taipunut poliittiseen sopuun.

Suomalaisten kannalta suurin mielenkiinto uusista pakoteratkaisuista on kohdistunut Helsingin areenaan, mutta kansainvälisesti suurin kiinnostus paketin sisällössä on ollut muualla. Kiinnostuksen kohteina ovat olleet muun muassa venäläisten timanttien myyntikielto ja uusi pakotteiden kiertämistä estävä tilkintä.
 

Lue myös: Ukrainan EU-jäsenyysneuvottelut avataan – Zelenskyi: Voitto Ukrainalle ja koko Euroopalle

Juttua ja otsikkoa päivitetty kauttaaltaan 15.12.2023 kello 5.37.

Tuoreimmat aiheesta

EU