Helikopterilla kulttuuririentoihin – Suomi haalii nyt luksusmatkailijoita EU-rahalla

2:42imgLuksusmatkailun kehittämiseen tähtäävässä hankkeessa mukana on myös kansainvälisesti palkittu helsinkiläinen Majamaja -lomakylä. Mikä tekee minitaloista kiinnostavia ulkomaisten matkailijoiden silmissä?
Julkaistu 16.04.2025 19:58
Toimittajan kuva

Inka Korhonen

inka.korhonen@mtv.fi

Luksusmatkailua Suomeen halutaan nyt lisää ja sen edistämiseksi käynnistyi alkuvuonna hanke, johon suurin osa rahoituksesta tulee EU:lta.

Luksusmatkailu luo usein mielikuvan loistohotelleista ja huvijahdeista, mutta luksuksen käsite on nykyisin paljon laajempi. Esimerkiksi saaristo ja Suomen viileät kesät lasketaan luksustrendeihin.

Uudessa Kestävän luksusmatkailun osaamisverkosto -hankkeessa on mukana parikymmentä yritystä majoitus- ja kuljetuspuolelta sekä kulttuurialalta. Toiminta on käynnistynyt alkuvuonna ja pääsee täyteen vauhtiin syksyllä. 

Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa lehtorina työskentelevän, hankkeen projektipäällikön Mona Eskolan mukaan tavoite on tuoda eri palveluntarjoajat yhteen.

– Jos matkailija yöpyy vaikka keskustan hotellissa, niin todennäköisesti hän haluaa käyttää myös muita palveluita. Jos matkailija haluaa lähteä esimerkiksi Fiskarsiin katsomaan kulttuuria, niin meillä on mukana tässä verkostossa myös kuljetusyrityksiä. Hän voi lähteä vaikka limusiinilla hotellista Fiskarsiin ja illan päätteeksi lentää helikopterilla takaisin, Eskola kertoo esimerkkinä.

Suomi voi erottua hiljaisuudella ja valoisilla öillä

Eskolan mukaan luksusmatkailuun kuuluu kiireettömyyden tuntu. Se on yksi luksustrendeistä, joiden perässä esimerkiksi Keski-Euroopasta tullaan Suomeen.

– Tänne tullaan nauttimaan kesällä viileydestä, hiljaisuudesta, rauhasta, tilasta – ei ole paljon väkeä – sekä yksityisyydestä. Suomessa on hienoa asia meidän pimeys sekä valoisat kesäyöt. Niissä on vielä paljon tekemistä ja tuotteistamista sekä potentiaalia, Eskola listaa.

Moni näistä edellä mainituista asioista on suomalaisille usein itsestäänselvyys. Maailmalla ne ovat asioita, joilla Suomi voi erottua. 

Nyt käynnistynyt hanke keskittyy vain Uudenmaan alueeseen ja se kestää kaksi vuotta.

10:15imgTästä on kyse EU-rahoitusta saavassa luksusmatkailun kehittämishankkeessa – katso koko haastattelu!

Tuoreimmat aiheesta

Matkailu