EU:n kauppaministerit yrittävät tänään turvata Kanadan kanssa neuvotellun vapaakauppasopimuksen toteutumisen. Sopimus pitäisi allekirjoittaa ensi viikolla, mutta Belgia on lyönyt kapuloita rattaisiin.
Belgian ranskankielisen Wallonian alueen parlamentti hylkäsi perjantaina sopimuksen selvin luvuin. Sopimus edellyttää kaikkien EU-maiden hyväksyntää. Belgiassa sopimus on vietävä läpi myös alueparlamenteissa.
Työlään ja arvaamattoman prosessin on arvioitu heikentävän EU:n uskottavuutta kauppaneuvotteluissa Yhdysvaltain ja mahdollisesti myös Britannian kanssa.
Kanada-sopimusta on pidetty mallina niin Yhdysvaltain kanssa käytävissä neuvotteluissa kuin Britannian EU-eroon liittyvissä suunnitelmissa.
Britannian tuleva kauppasuhde EU:n kanssa on vielä täysin auki, mutta Kanadan mallia pidetään todennäköisenä ratkaisuna. Vaihtoehtoja rajoittaa se, että Britannia ei hyväksy työntekijöiden vapaata liikkuvuutta, joka on EU:n sisämarkkinoille pääsyn edellytys.
– Jos Britannia haluaa rajoittaa eurooppalaisten työntekijöiden vapaata liikkumista, Kanada-sopimus on ainoa malli, sanoi Espanjan ulkoministeri Jose Manuel Garcia-Margallo eilen Luxemburgissa.
Kanadan kärsivällisyys on ollut viime aikoina koetuksella, ja maan pääministeri Justin Trudeau on varoittanut EU:n uskottavuuden murenemisesta, jos vuosia neuvoteltua sopimusta ei saada voimaan.
Suomi puolustaa hyötyjä
Suomea tänään pidettävässä kokouksessa edustaa ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen (kok.). Hän puolustaa vahvasti Kanada-sopimuksen hyötyjä.
Mykkäsen mukaan sopimus tuo kaivattua lisäpotkua Suomen viennille. Sopimuksen voimaantulo mahdollistaisi lähes kaikkien teollisuustuotteiden viemisen tullivapaasti EU-alueelta Kanadaan.
Sopimukseen kohdistuu kuitenkin vahvaa vastarintaa myös muualla kuin Belgiassa. Huolia on noussut etenkin vasemmistopuolueiden ja vihreiden joukosta. Sopimuksen pelätään heikentävän niin ympäristönsuojelua kuin työntekijöiden oikeuksiin ja kuluttajansuojaan liittyvää sääntelyä.