EU:n kemikaalivirasto esittää lyijyhaulien kieltämistä metsästyksessä kosteikkoalueilla koko EU:ssa.
Ravinnon kautta saadut lyijyhaulit ovat paljastuneet Suomessa merikotkien yleisimmäksi kuolinsyyksi. Lyijymyrkytyksiä on havaittu myös laulujoutsenilla ja maakotkilla.
Satelliittiseurannassa ollut Johannes-kotka menehtyi lyijymyrkytykseen tänä keväänä. Tuoreen tutkimuksen mukaan lyijymyrkytys on merikotkien yleisin kuolinsyy. Tutkituista yli 120 merikotkan raadosta joka kolmas oli kuollut lyijyyn.
Merikotkat saavat myrkytyksen syötyään saaliiseen tai haaskaan jääneitä lyijyhauleja tai lyijyammusten siruja.
– Lintu rupeaa hiljalleen halvaantumaan. Se ei pysty lentämään. Merikotkilla pää roikkuu, hengitys on raskas. Kun ne eivät pysty syömään, sellainen kuihtuminen seuraa, kuvailee Elintarviketurvallisuusviraston Eviran erikoistutkija Marja Isomursu lyijymyrkytyksen etenemistä.
"Lyijy on hyvä ammusmateriaali"
Lyijyhaulien käyttö on sallittua Ahvenanmaalla kaikessa metsästyksessä ja Manner-Suomessa muussa kuin vesilintujen metsästyksessä.
– Lyijy on tavattoman hyvä ammusmateriaali. Se on sopivan pehmeä, painava ja halpa, perustelee torstaiaamuna Huomenta Suomessa vieraillut Suomen Metsästäjäliiton järjestöpäällikkö Teemu Simenius.
EU:n kemikaalivirasto on esittänyt lyijyhaulien käytön kieltämistä metsästyksessä kosteikkoalueilla kaikissa EU-maissa. Jos kielto hyväksytään ja tulee voimaan, myös Ahvenanmaalla pitäisi luopua lyijyhauleista. Tutkija kannattaa kieltoa.
– Se olisi järkevintä sekä eläinten että ihmisten kannalta, kun niille kuitenkin on vaihtoehtoja. Metsästystä ei tarvitse lopettaa, vaikka lyijyammusten käyttö kiellettäisiinkin, huomauttaa Isomursu.
Lyijy on haitallista jo pieninä määrinä
Lyijystä voi olla haittaa myös riistaa syöville ihmisille.
– Lyijyluodit ovat sellaisia, että ne tahtovat hajota siihen ampumahaavaan laajallekin. Kun hirvieläimiä ammutaan niillä, niin lyijyä voi olla huonolla tuurilla laajalti lihassa eikä siruja paljaalla silmällä näe.
Lyijy on haitallista jo pieninä määrinä.
– Lyijy on sellainen aine, että hyvin pienetkin pitoisuudet saattavat aiheuttaa varsinkin lapsille oireita. Oireet voivat olla sellaisia epämääräisiäkin, että niitä on vaikea huomata. Lyijylle ei ole turvallista rajaa. Se on pieninäkin annoksina haitallinen aine, muistuttaa Isomursu.
Lyijyn voi korvata muilla materiaaleilla
Lyijyhaulit on mahdollista korvata esimerkiksi volframilla, teräksellä tai raudalla.
– Meillä on jo metsästysseuroja, jotka ovat todenneet, että he siirtyvät ihan lyijyttömiin vaihtoehtoihin. Metsästäjille alkaa tiedostua se, että on vääjäämätön asia, että se lyijy jollain aikavälillä väistyy. Meillä on kuitenkin paljon vanhoja aseita, joita ei ole testattu teräshauleille, joista tulee hieman kovempi paine, pohtii Simenius.
Metsähallitus kielsi aiemmin teräshaulien käytön alueillaan, koska ne niiden epäiltiin vahingoittavan puustoa. Tänä keväänä kiellosta päätettiin luopua.
Merikotkien lisäksi lyijymyrkytyksiin on kuollut esimerkiksi maakotkia ja laulujoutsenia. EU:n kemikaaliviraston arvion mukaan lyijymyrkytykseen kuolee Euroopassa vähintään 400 000, mutta ehkä jopa 1,5 miljoonaa lintua vuodessa.