EU:n tuomioistuin on hylännyt EU-komission määräyksen, joka koski Applen verotusta Irlannissa. Kiistan kohteena olivat 13 miljardin euron verot, jotka Applen olisi komission mukaan pitänyt maksaa Irlannille.
Applen mukaan tuomioistuimen päätös on tervetullut. Myös Irlannin hallitus pitää Applen voittoa verokiistassa tervetulleena.
EU-tuomioistuimen mukaan komissio oli väärässä päättäessään, että Apple sai valikoivaa taloudellista tukea Irlannin hallitukselta. Komissio piti tätä laittomana valtion tukena.
Kiistellyt veropäätökset koskevat vuosia 2003–2014. EU-komissio nosti kanteen vuonna 2016.
Irlannin mukaan Apple on maksanut veronsa normaaliin tapaan eikä yhtiö ole saanut mitään erikoiskohtelua. Irlannin tavoitteena on houkutella maahan teknologiajättejä kevyen verotuksen turvin.
Applen tiedottaja sanoi, että kyseiset voitot oli tarkoitettu menemään verotettavaksi Yhdysvaltoihin eikä Irlantiin.
– Tässä tapauksessa kysymys ei ollut siitä, minne maksamme verot, vaan missä meitä vaaditaan maksamaan ne, kertoo Applen tiedottaja.
EU yrittää saada yhdysvaltalaiset teknologiajätit maksamaan veronsa sinne, missä tulot on hankittu. Syytösten mukaan Apple on kerännyt voittonsa Euroopasta, Afrikasta, Lähi-idästä ja Intiasta Irlantiin.
EU-tuomioistuimen päätös ei ollut sinänsä yllätys, sillä Hollannissa on ollut samankaltainen tapaus. EU-tuomioistuin hylkäsi komission määräyksen 30 miljoonan euron veroista, jotka koskivat kahvilaketju Starbucksia.
Kilpailukomissaarista tuli Trumpin silmätikku
Komission suurta huomiota saaneen määräyksen antoi kilpailukomissaari Margrethe Vestager, josta tuli suuri päänsärky Piilaakson teknologiajäteille. Applen lisäksi Vestager on käynyt Googlen kimppuun kilpailun rajoittamisesta.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on syyttänyt Vestageria siitä, että hän "vihaa" Yhdysvaltoja. Trump on myös nimitellyt Vestageria "veroladyksi".
Uudesta kansainvälisestä verojärjestelmästä on keskusteltu myös teollisuusmaiden yhteistyöjärjestön OECD:n piirissä. Uudistukset ovat kaatuneet Yhdysvaltain vastustukseen.
Yhteistyöverkoston European Network on Debt and Developmentin veroasiantuntija Tove Ryding sanoo, että EU-tuomioistuimen päätös osoittaa, kuinka vaikeata on käyttää EU:n valtiontukia koskevia sääntöjä verojen keräämisessä.
– Jos meillä olisi kunnollinen verojärjestelmä, emme tarvitsisi pitkiä oikeusjuttuja saadaksemme selville, onko laillista, että monikansalliset yhtiöt maksavat veroja vain yhden prosentin verran, Ryding arvioi.