Älykello toimii myös nilkkaan kiinnitettynä, vakuuttaa esimerkiksi Tiktokissa kiertävä treeniniksi. Laitteita ei kuitenkaan ole suunniteltu nilkkakelloiksi.
Moni mittaa sekä liikettä että unta älykellon avulla. Tiktokissa kiertää niksi älylaitteen toimintaan: sen voikin kiinnittää ranteen sijasta nilkkaan.
New York Timesin haastatteleman vaikuttaja Ana Espinalin mukaan kello oli hänen pienessä ranteessaan niin löysä, ettei se rekisteröinyt sykettä kunnolla. Netistä hän kuitenkin löysi yhteisön, joka vannoi "nilkkakellon" nimeen.
Lapsen vuonna 2023 saanut Shaniece Gale puolestaan kertoi lehdelle, ettei kello rekisteröinyt askelia, kun hän työnsi lastenvaunuja, sillä kädet olivat paikallaan vaunujen työntöaisalla.
Ana Espinal esitteli "nilkkaideaa" Tiktokissa. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.
Esimerkiksi terveysalan ammateissa saattaa olla kielto korujen ja kellojen käyttöön. Nilkassa kello ei kuitenkaan haittaa käsien hygieniaa. Myös askeleiden kerrotaan tallentuvan paremmin, kun kello on nilkassa.
Lue myös: Entä, jos et tietäisikään, montako askelta otit eilen? Lopetin aktiivisuusrannekkeen käyttämisen 6 vuoden jälkeen
Apple ei ota kantaa – näin kelloja kuuluu käyttää
Apple ei suostunut kommentoimaan trendiä. Sen älykellot on kuitenkin suunniteltu ja kalibroitu nimenomaan ranteita ajatellen.
Myös esimerkiksi Suunto kertoo, että Vertical-kellossa syke mitataan nimenomaan ranteesta. Polar kertoo kellojen lukevan sähkösignaaleja ranteesta kellon taustapuolen avulla, mutta sykkeen voi mitata myös asettamalla sormensa erityiselle painikkeelle.
Kellot käyttävät ranteen verenkiertoa hyväkseen toiminnassaan, mikä nilkassa ei välttämättä onnistu. Nykykelloilla voi monitoroida myös vaikkapa veren happitasoa tai epäsäännöllistä sydämen rytmiä, mutta on epäselvää, toimivatko ominaisuudet nilkassa, mihin niitä ei ole suunniteltu.
Kellon tulee olla oikein sijoiteltu, jotta se toimii oikein. Garminin ohjeen mukaan rannekkeen paikka on kahden "sormen leveyden verran ranteen yläpuolella".
– Apple Watchin taustan täytyy olla kosketuksissa ihon kanssa, jotta ranteentunnistus, Taptic Engine sekä sähköinen ja optinen sykemittari toimivat mahdollisimman hyvin. Jotta voit maksimoida ihokosketuksen antureiden kanssa, pidä Apple Watchia ranneluun yläpuolella (kyynärpään puolella, ei käden puolella), Apple kertoo.
Kellon voi kiristää ranteeseen treenin ajaksi ja löysätä harjoituksen jälkeen.
Muitakin ongelmia "nilkkakellon" kanssa voi esiintyä: Espinal kertoi haastattelussa, että hänen kelloaan on luultu nilkkapannaksi, jonka tarkoituksena on seurata valvontarangaistuksen suorittamista!
Tietoturvariskejä on sekä älykelloissa että älypuhelimissa.
Katso myös: Mitä kaikkea älykellot kertovat kunnosta ja terveydestä, entä miten luotettavaa tieto on?
9:55Tämän älykellot kertovat käyttäjänsä kunnosta ja terveydestä.
Lue myös:
Apple kehottaa: Päivitä iPhonesi heti
Älykellojen tallentamat terveystiedot paljastivat suomalaisten palautumisesta yllättävän asian
Tarvitseeko tavallinen kuntoilija älykelloa tai -sormusta? Suomalaislääkärit kertovat, mitä laitteet voivat oikeasti paljastaa
Lähteet: New York Times, TechCrunch, 9to5Mac