EU:n tuomioistuin on mitätöinyt Yhdysvaltain ja EU:n välisen datasiirtosopimuksen yksityisyyssuojaan liittyvien huolien vuoksi. Päätöksen myötä osa eurooppalaisten datan siirrosta Yhdysvaltoihin kaupallisessa tarkoituksessa estetään.
Kiistelty sopimus solmittiin Yhdysvaltain ja EU:n välillä vuonna 2016. Sen oli tarkoitus parantaa tietoturvaa tietovuotaja Edward Snowdenin tekemien paljastusten jälkeen. Arvostelijoiden mukaan sopimus ei kuitenkaan estänyt tiedon massakeruuta tarpeeksi tehokkaasti.
Sen sijaan voimaan jää datansiirtoon käytetty vakiolauseke SCC, joka sallii yhä satojentuhansien yritysten siirtää EU-kansalaisten dataa maailmanlaajuisesti, New York Times kertoo.
Lue myös: Deittisovellukset Tinder ja Grindr saattavat rikkoa tietosuojalakia – vuotavat tietoja seksuaalisesta suuntautumisesta ja tarkasta sijainnista: "Tilanne riistäytynyt käsistä"
"Sataprosenttinen voitto"
Päätös juontuu itävaltalaisen aktivistin Max Schremsin tekemästä valituksesta. Vuonna 2015 hän romutti edellisen EU:n ja Yhdysvaltojen välisen sopimuksen, johon teknologiayritykset nojasivat toimiessaan eri mantereilla.
– Privacy Shield -päätöksen ensimmäisellä luennalla näyttää siltä, että saimme sataprosenttisen voiton yksityisyytemme suojalle. Yhdysvaltojen on ryhdyttävä merkittäviin uudistuksiin verkkovalvonnassaan, jotta yhdysvaltalaiset yhtiöt pääsevät taas toimimaan täällä täysin oikeuksin, Schrems sanoi Twitterissä.
Yli 5 000 yhdysvaltalaista yhtiötä on perustanut toimintaansa Privacy Shield -sopimukseen.
12.42: Lisätty kappale "Sataprosenttinen voitto"