EU-parlamentti hyväksyi lopullisesti koronatodistuksen: Jäsenmaat myöntävät sen maksutta heinäkuusta alkaen

1:59imgEurooppa avautuu eritahtisesti - yhteistä koronatodistusta on suunniteltu jo jonkun aikaa
Julkaistu 14.06.2021 16:37

Elise Tykkyläinen

elise.tykkylainen@mtv.fi

Euroopan parlamentti ja EU:n neuvosto ovat allekirjoittaneet tänään aamupäivällä asetuksen EU:n koronatodistuksesta.

Todistus hyväksyttiin 9. kesäkuuta ja sitä sovelletaan 1.heinäkuuta alkaen.

Järjestelmä on voimassa 12 kuukautta heinäkuun 1. päivästä lukien. Todistus ei kuitenkaan ole edellytys vapaalle liikkuvuudelle eikä se ole matkustusasiakirja.

Jäsenmaiden viranomaiset myöntävät todistuksen maksutta. 

– Digitaalinen tai paperimuotoinen todistus sisältää QR-koodin ja osoittaa, että sen haltija on rokotettu koronavirusta vastaan, hänellä on tuore negatiivinen testitulos tai hän on parantunut taudista, kerrotaan parlamentin tiedotteessa.

– Käytännössä kyse on kolmesta eri todistuksesta. EU-tason järjestelmän ansiosta jäsenmaat voivat myöntää todistuksia, jotka toimivat ja voidaan varmentaa myös muissa jäsenmaissa, mikä estää myös petoksia.

Todistuksen haltijaa ei saa asettaa karanteeniin normaalioloissa

Mepit ovat varmistaneet, että EU-maat eivät saa asettaa todistusten haltijoille muita matkustusrajoituksia, kuten karanteenia, eristystä tai testausta "paitsi jos ne ovat tarpeen ja oikeasuhteisia kansanterveyden turvaamiseksi".

Tiedotteessa kerrotaan, että maiden on otettava huomioon tieteellinen näyttö, mukaan lukien Euroopan tautikeskuksen (ECDC) julkaisemat epidemiologiset tiedot. Toimenpiteistä on mahdollisuuksien mukaan ilmoitettava muille jäsenmaille ja komissiolle 48 tuntia etukäteen. Kansalaisille on annettava 24 tunnin varoitusaika.

Testauksen on oltava kohtuuhintaista

EU-maita kannustetaan huolehtimaan siitä, että testaus on kohtuuhintaista ja laajasti saatavilla.

Komissio lupasi parlamentin pyynnöstä varata hätätilanteen tukivälineestä 100 miljoonaa euroa, joilla jäsenmaat voivat ostaa testejä EU:n koronatodistusten myöntämistä varten.

Kaikkien jäsenmaiden täytyy hyväksyä toisessa jäsenmaassa myönnetty rokotustodistus, kun kyse on Euroopan lääkevirasto EMA:n hyväksymästä rokotteesta.

Jäsenmaat päättävät itse, hyväksyvätkö ne myös todistukset kansallisesti hyväksytyistä rokotteista tai Maailman terveysjärjestö WHO:n hätätilanteisiin hyväksymistä rokotteita.

Näet alla olevasta tviittauksesta, miten asetus allekirjoitettiin.

Lähde: EU-parlamentin tiedote.

Tuoreimmat aiheesta

EU