EU-maat, EU-parlamentti ja komissio pääsivät myöhään eilen alustavaan sopuun EU:n vuoteen 2030 ulottuvan ilmastotavoitteen taakanjaon päivityksestä niillä aloilla, jotka ovat päästökaupan ulkopuolella.
Päivitetyn asetuksen mukaan Suomen on vähennettävä päästöjä vähintään 50 prosenttia vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä.
Asetuksen kattamia keskeisiä sektoreita ovat liikenne, maatalous, rakennusten erillislämmitys ja jätehuolto.
EU:n yhteinen vuoden 2030 päästövähennystavoite kiristyy 30 prosentista 40 prosenttiin. Jäsenvaltioiden päästövähennysvelvoitteet vaihtelevat 10 ja 50 prosentin välillä ja ne määräytyvät pääosin maan asukaskohtaisen bruttokansantuotteen mukaan. Suomen kanssa 50 prosentin kerhossa ovat muun muassa Ruotsi, Tanska ja Saksa.
– Suomen päästövähennysvelvoite tukee hyvin oman hiilineutraaliutemme tavoittamista vuoteen 2035 mennessä. Tarvittavat toimet on jo kartoitettu keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelmassa, joka on nyt eduskunnan käsiteltävänä, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.).
Kiintiöihin päästäkseen EU-maat voivat hyödyntää erilaisia joustoja, esimerkiksi siirtämällä vähennyksiä vuodelta toiselle. Päästöyksiköillä voi käydä myös kauppaa jäsenmaiden kesken. Se tarkoittaa, että päästöyksiköitä voidaan rajoitetusti ostaa muilta jäsenmailta päästövähennysvelvoitteen kattamiseksi.
Suomi ajoi neuvotteluissa mahdollisuutta joustoihin, jotta päästövähennykset saadaan tehtyä mahdollisimman kustannustehokkaasti.
Ohisalon mukaan neuvottelutulos syntyi otollisella hetkellä, ajatellen meneillään olevaa ilmastokokousta Egyptissä.
– Se on meiltä EU:na vahvistus neuvottelukumppaneillemme, että sen mitä me kansainvälisillä areenoilla lupaamme, viemme myös lainsäädäntöömme, Ohisalo sanoo.