Presidentti Trump määräsi Euroopalle 20 prosentin tullit.
Euroopan unionin komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen pitää Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin määräämiä tuontitulleja suurena iskuna maailmantaloudelle.
Tullit tuovat vakavia seuraamuksia miljoonille ihmisille ja kaikki yhtiöt kärsivät niistä, von der Leyen arvioi varhain torstaiaamuna Suomen aikaa uutistoimisto Reutersin mukaan.
Siitä von der Leyen oli presidentti Trumpin kanssa samaa mieltä, että jotkut valtiot hyödyntävät epäreilusti nykyisiä kauppasäädöksiä.
Trump on toistuvasti väittänyt, että tulleja määrätään, koska Yhdysvaltojen kauppakumppanit hyväksikäyttävät Yhdysvaltoja.
Euroopan unioni on aina ollut valmis neuvottelemaan Yhdysvaltojen kanssa kauppasopimuksista, von der Leyen sanoo.
Jos neuvottelutulosta ei saada aikaiseksi, on EU kuitenkin valmis vastaamaan Trumpin tuontitulleihin omilla tulleillaan. Vastatulleja valmistellaan jo, komission puheenjohtaja lisäsi.
Von der Leyen sanoo ymmärtävänsä niitä, jotka kokevat Euroopan vanhan liittolaisen Yhdysvaltojen pettäneen heidät. Hän kuitenkin painotti Yhdysvaltojen ja Euroopan pysyvän yhdessä.
Yhdysvaltojen Eurooppa-politiikka on tiukentunut huomattavasti Trumpin aloitettua toisen presidenttikautensa tammikuussa. Yhdysvallat on vaatinut, että Eurooppa ottaa lisää vastuuta omasta puolustuksestaan.
USA varoittaa
Yhdysvaltain valtiovarainministeri Scott Bessent on varoittanut maan kauppakumppaneita, että heidän ei tule vastata keskiviikkona ilmoitettuihin tuontitulleihin.
Bessentin mukaan mahdolliset vastatullit johtaisivat vain tilanteen kärjistymiseen entisestään. Hän antaa ymmärtää, että tuontitullit jäävät nyt ilmoitetulle tasolle, jos maat eivät ryhdy vastatoimiin.
Useat Yhdysvaltain kauppakumppanit ovat jo kritisoineet presidentti Trumpin keskiviikkona ilmoittamia tuontitulleja.
Italian pääministeri Giorgia Meloni kuvaili Yhdysvaltain EU:lle kaavailemia tulleja vääräksi toimeksi, joka ei hyödytä kumpaakaan osapuolta.
– Teemme kaikkemme työstääksemme Yhdysvaltain kanssa sopimuksen, jonka tavoitteena on estää kauppasota, joka väistämättä heikentäisi länttä muiden globaalien toimijoiden eduksi, Meloni sanoi.
Irlannin pääministerin Micheal Martinin mukaan kaikkien EU:n toimien on oltava oikeasuhteisia. Hän lisäsi, että mahdollisilla toimilla on pyrittävä puolustamaan yritysten, työntekijöiden ja kansalaisten etuja.
Britannian kauppaministeri Jonathan Reynolds vuorostaan kertoi, että hänen maansa on yhä sitoutunut solmimaan kauppasopimuksen Yhdysvaltain kanssa. Britannian hallinto toivoo sopimuksen lieventävän Trumpin ilmoittamien tullitoimien vaikutusta.
Reynolds lisäsi kuitenkin, että hallinto jatkaa maan etujen puolustamista.
– Meillä on käytössämme erilaisia työkaluja, emmekä epäröi toimia, hän lisäsi.
Kanadan Carney lupasi taistella
Kanadan pääministeri Mark Carney lupasi taistella etelänaapurin tulleja vastaan. Hänen mukaansa Trumpin tullit muuttavat perustavanlaatuisesti kansainvälistä kauppajärjestelmää.
Kanada selvisi moniin muihin maihin verrattuna helpolla Trumpin keskiviikkoisista ilmoituksista, mutta Carneyn mukaan teräksen, alumiinin ja ajoneuvojen tullimaksut vaikuttavat suoraan miljooniin kanadalaisiin.
– Aiomme taistella näitä tuontitulleja vastaan vastatoimilla, Carney sanoi.
Australian pääministeri Anthony Albanese sanoi, että tullien asettaminen läheiselle liittolaiselle eivät ole ystävän teko. Hänen mukaansa tullit vahingoittavat Australian ja Yhdysvaltain välistä suhdetta.
Albanese sanoi kuitenkin, ettei Australia aio kostaa sille ilmoitettua 10 prosentin tuontitullia omilla vastatulleilla.
– Nämä tuontitullit eivät ole odottamattomia, mutta haluan tehdä selväksi, että ne ovat täysin perusteettomia, Albanese sanoi.
Brasilian kongressi sen sijaan hyväksyi keskiviikkona lain, jonka avulla maa voi vastata Trumpin tulleihin.
Demokraateilta kritiikkiä
Senaatin vähemmistöjohtaja, demokraatti Chuck Schumer sanoi, että yhdysvaltalaisten pitäisi olla ravoissaan Trumpin ilmoituksesta.
– Tämä on amerikkalaisille perheille valtava vero, jolla vain autetaan miljardöörejä saamaan veronalennuksia, Schumer kuvaili tulleja uutiskanava CNN:n mukaan.
Hän sanoi, että tuontitullit nostavat kustannuksia, eikä ihmisillä ole varaa autoihin tai lomiin.
Senaatin talouskomiteassa istuva Ron Wyden kutsui uutiskanavan mukaan Trumpin suunnitelmaa lyhytnäköiseksi. Hänen mukaansa kaikki Trumpin luoma epävarmuus johtaa siihen, etteivät yritykset voi tehdä investointeja turvallisin mielin, koska Trump voi tehdä viikon päästä taas aivan jonkun muun päätöksen.
– Republikaanit kaatavat Yhdysvaltain talouden reaaliajassa ja ajavat meidät taantumaan, edustajainhuoneen vähemmistöjohtaja, demokraatti Hakeem Jeffries sanoi.
Republikaanit suitsuttavat Trumpin näkemystä
Republikaanipäättäjiä on sen sijaan asettunut Trumpin taakse tulliasiassa. Edustajainhuoneen puhemies Mike Johnson sanoi, että Yhdysvaltain hallinnon tullipolitiikka johtaa siihen, että muut maat alentavat omia Yhdysvalloille asettamiaan tulleja.
Hän kertoi CNN:n mukaan toimittajille, ettei Trumpin näkemystä tulleista pitäisi kyseenalaistaa, koska hän toimitti ensimmäisellä kaudellaan "maailman historian suurimman talouden".
Senaattori Tommy Tuberville sanoi tukevansa tulli-ilmoitusta 100-prosenttisesti, koska yhdysvaltalaiset ja maan talous täytyy hänen mukaansa pelastaa.
Tubervilleltä kysyttiin, miten hänen omat äänestäjänsä Alabamassa voisivat reagoida, jos hinnat lähtevät nousemaan tullien vuoksi.
– He uskovat häneen (Trumpiin), ja hän yrittää jotain erilaista. Meillä on oltava erilainen pelisuunnitelma, Tuberville vastasi.
Kysely: Tullien uskotaan vahingoittavan taloutta
Republikaanisenaattori Thom Tillis sen sijaan sanoi olevansa nykytietojen varassa huolestunut uusista tuontitulleista ja niiden mahdollisista vaikutuksista Yhdysvaltain talouteen. Hän arveli, että muut maat iskevät kovaa takaisin.
– Amerikkalaiset luottavat presidentti Trumpiin taloudessa, republikaanien kongressiedustaja Jim Jordan puolestaan kirjoitti viestipalvelu X:ssä.
Wisconsinilaisen Marquetten yliopiston oikeustieteellisen tuoreen kyselytutkimuksen mukaan 58 prosenttia yhdysvaltalaisista aikuisista uskoo, että tuontitullit vahingoittavat Yhdysvaltain taloutta.
Vain 28 prosenttia on sitä mieltä, että tullit auttavat taloutta, kun taas 14 prosenttia sanoo, ettei niillä ole juuri vaikutusta.
Kyselyn mukaan republikaaneista 52 prosenttia uskoo tullien auttavan taloutta. Demokraateista taas 89 prosenttia on sitä mieltä, että tullit vahingoittavat taloutta, ja samaa mieltä on 58 prosenttia puolueeseen sitoutumattomista.