Yhdysvaltojen ja sen tärkeimpien kauppakumppaneiden väliset kauppasodat kiihtyvät.
EU varoittaa tiistaina, että Yhdysvaltojen Kanadalle ja Meksikolle asettamat tuontitullit uhkaavat vaarantaa transatlanttisen taloudellisen vakauden ja häiritä maailmanlaajuista kauppaa.
– Nämä tullit uhkaavat vakavasti integroituja toimitusketjuja, investointivirtoja ja taloudellista vakautta Atlantin molemmin puolin, Euroopan komission tiedottaja Olof Gill sanoi tiedotteessa.
Hän huomautti, että Meksiko ja Kanada ovat EU:n kauppakumppaneita kahden erillisen sopimuksen kautta. EU julkisti tammikuussa vahvistavansa kauppasuhteitaan Meksikon kanssa.
EU vastustaa tiukasti protektionistisia toimia, jotka heikentävät vapaata ja reilua kauppaa.
– Kehotamme Yhdysvaltoja harkitsemaan uudelleen lähestymistapaansa ja etsimään yhteistyöhön ja sääntöihin perustuvaa ratkaisua, joka hyödyttäisi kaikkia osapuolia, Gill lisäsi.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin toimet tulevat vaikuttamaan suoraan myös EU:n talouteen, kun tämän määräämät 25 prosentin tuontitullit Yhdysvaltoihin tuotavalle teräkselle ja alumiinille astuvat voimaan 12. maaliskuuta.
EU on luvannut vastata tähän vankoilla ja oikeasuhteisilla vastatoimilla.
Lue myös: Kanada vastaa Trumpin tuontitulleihin
Kiinalta mojovat vastatullit
Kiina reagoi aiemmin tiistaina vahvasti siihen, että Yhdysvallat aikoo Trumpin määräyksestä korottaa maalle asetettuja ylimääräisiä tuontitulleja 20 prosenttiin.
– Jos Yhdysvallat jatkaa tullisodan, kauppasodan tai minkä tahansa muun sodan ajamista, Kiina tulee taistelemaan heitä vastaan katkeraan loppuun asti, maan ulkoministeriön tiedottaja Lin Jian sanoi tiistaina.
Kiinan valtiovarainministeriö kertoi tiedotteessa vastaavansa Yhdysvaltojen tulleihin määräämällä sen tuomalle vehnälle, kananlihalle, maissille ja puuvillalle ylimääräisen 15 prosentin tuontitullin ensi viikosta lähtien.
Lisäksi useille muille tuotteille määrätään 10 prosentin ylimääräinen tullimaksu.
Kiina on tuominnut vahvasti Yhdysvaltojen sille asettamat lisätullit.
Maan valtiovarainministeriön mukaan ne pahentavat yhdysvaltalaisten yritysten ja kuluttajien taakkaa ja heikentävät Kiinan ja Yhdysvaltojen välisen kauppayhteistyön perustaa.
Kiina aikoo myös valittaa Yhdysvaltain tuontitullipäätöksestä Maailman kauppajärjestölle WTO:lle.
Helmikuun alussa Trump määräsi jo kymmenen prosentin lisätullit kaikille Kiinasta tuotaville tuotteille.
Myös tuolloin Kiina asetti vastatulleja muun muassa Yhdysvalloista tuotavalle nesteytetylle maakaasulle ja hiilelle.
Aiemmin maanantaina Trump ilmoitti myös, että tuontitulleja määrätään kevään aikana ulkomailta tuotaville maataloustuotteille. Tullit on tarkoitus ottaa käyttöön 2. huhtikuuta.
Lue myös: Trump: Uusia tuontitulleja ulkomaisille maataloustuotteille
Tullit "eksistentiaalinen uhka" Kanadalle
Yhdysvaltojen Meksikoa ja Kanadaa koskevat tuontitullit astuivat voimaan tiistaina. Trump sanoi maanantaina, etteivät maat enää pystyisi välttämään tulleja, jotka nousivat nyt 25 prosenttiin.
Trump on perustellut Kanadalle ja Meksikolle asetettavia tuontitulleja laittomilla rajanylityksillä sekä maahan salakuljetetulla fentanyylillä, joka on huumeena käytetty voimakas opioidi.
Kanada aikoo asettaa vastauksena tuontitulleja Yhdysvalloille, kertoi Kanadan pääministeri Justin Trudeau paikallista aikaa maanantaina.
Pääministeri sanoi lausunnossaan, että Kanada asettaisi Yhdysvalloille 25 prosentin tuontitullit, jos etelänaapuri toteuttaa omat tullinsa.
Kanadan ulkoministeri Melanie Joly sanoi aiemmin, että Trumpin lupaamat tullit ovat "eksistentiaalinen uhka" maalle. Ulkoministerin mukaan vaakalaudalla on tuhansia työpaikkoja.
– Olemme valmiina vastatullien kanssa, Joly sanoi ennen Trudeaun ilmoitusta.
Lue myös: Näin rajusti Trumpin EU-tullit voivat iskeä Suomen tärkeään vientialaan
Tuontitullikommentit painoivat osakemarkkinoita
Trump on antanut ymmärtää, että yhdysvaltalaiset hyötyisivät tuontitulleista rahallisesti.
Todellisuudessa maahantuojat maksavat tuontitullit ulkomaisista tavaroista suoraan liittovaltiolle, ja kustannukset siirtyvät tyypillisesti kuluttajille, kaupan asiantuntijat kertovat uutiskanava CBS Newsille.
Tämä voi vaikeuttaa Trumpin pyrkimyksiä täyttää kampanjalupauksensa äänestäjien elinkustannusten alentamisesta.
Yhdysvaltain osakekauppa sulkeutui maanantaina syvässä laskusuunnassa Trumpin tuontitullikommenttien jälkeen.
Teollisuusindeksi Dow Jones laski 1,5 prosenttia, kun taas laaja-alaisempi S&P vajosi 1,8 prosenttia. Syvimmän syöksyn teki teknologiapainotteinen Nasdaq, joka päätti päivän 2,6 prosentin laskussa.