EU varoittaa vakoilun mahdollistavista takaporteista: "Pitääkö meidän olla huolissamme Huaweista ja muista kiinalaisyhtiöistä? Kyllä pitää"

huawei
Kiinalainen Huawei on EU:n teknologiakomissaarin Andrus Ansipin mukaan turvallisuusriski.
Julkaistu 07.12.2018 17:56
Toimittajan kuva

Pertti Nyberg

pertti.nyberg@mtv.fi

Euroopan unionin pitäisi olla huolissaan Huaweista ja muista kiinalaisista teknologiayhtiöistä, varoittaa EU:n teknologiakomissaari, virolainen Andrus Ansip.

– Pitääkö meidän olla huolissamme Huaweista ja muista kiinalaisyhtiöistä? Kyllä pitää, Ansip kertoi tiedotustilaisuudessa Brysselissä.

Huawei nousi jälleen otsikoihin, kun sen talousjohtajan Meng Wanzhoun viikon takainen pidätys Kanadassa tuli julkiseksi toissapäivänä.

Johtajan pidätyksen taustalla kauppasaarto

Yhdysvallat on pyytänyt Mengin luovuttamista Kanadasta. Mengin on ollut määrä astua oikeuden eteen Kanadassa tänään perjantaina.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Mengin pidätyksessä on kyse Huawein yrityksistä kiertää Yhdysvaltain määräämää Iranin kauppasaartoa. Virallista tietoa pidätyksen syystä ei ole kuitenkaan kerrottu.

Teknologiayhtiö Huawein liikevaihto on jättimäiset 80 miljardia euroa eli se on noin puolitoistakertainen Suomen valtion budjettiin nähden.

Huawein laitteiden epäillään mahdollistavan vakoilun

Useissa länsimaissa Huawein ja muiden kiinalaisyhtiöiden tuotteita on jo vuosia pidetty epäilyttävinä. Yhtiöiden kun arvellaan valmistavan tuotteitaan siten, että niiden avulla on mahdollista vakoilla länsimaita.

Ansip sanoi tänään, että hän on huolissaan, koska kiinalaisyhtiöiden on tehtävä yhteistyötä Kiinan tiedusteluviranomaisten kanssa.

Laitteisiin on Ansipin mukaan asennettava kiinalaisviranomaisten vaatimuksesta erilaisia takaportteja, jotka mahdollistavat pääsyn salattuihin viesteihin.

Huawei kiistää "takaportit"

Huawei kommentoi väitettä tuoreeltaan ja sanoi, että mitään "takaportteja" ei ole.

– Me kiellämme tällaiset väitteet yksiselitteisesti, Huawei sanoi tiedotteessaan.

– Mikään hallitus ei ole koskaan pyytänyt Huaweita rakentamaan mitään takaportteja. Emmekä koskaan tule hyväksymään tällaista toimintaa keneltäkään, joka on palveluksessamme.

Britanniassa huolestuttava raportti

Uutistoimisto Reuters kertoo, että Huawei haluaa keskustella Britannian hallituksen heinäkuussa teettämästä raportista, jossa väitetään Huawein valmistamien komponenttien aiheuttaneen Britannian teleyhtiöille turvallisuusriskejä.

Reutersin haastatteleman lähteen mukaan Huawei olisi valmis käyttämään kaksi miljardia dollaria asian selvittämiseen.

Belgialaislehdet kertoivat puolestaan, että maassa on harkittu Huawein kieltämistä. Huawei toimittaa teknologiaa Belgian teleyrityksille Proximukselle ja Orange Belgiumille.

Tänään kerrottiin myös, että Japani on alkanut harkita, kannattaako sen hyödyntää jatkossa Huawein teknologiaa.

Kiinan ulkoministeriön virallinen tiedottaja Geng Shuang kertoi tiedotustilaisuudessa Japanin harkintaan liittyen, että kiinalaisyhtöt toimivat lakien mukaisesti.

– Kiinan hallitus rohkaisee aina kiinalaisyhtiöitä noudattamaan kansainvälisiä käytäntöjä ja lakeja, kun ne toimivat ja investoivat ulkomailla, Geng kertoi tiedotustilaisuudessa Pekingissä.  

Tuoreimmat aiheesta

Tietoturva