Euroopan neuvostossa perusteltiin Venäjän mahdollista paluuta kansalaisten parhaalla – Ulkoministeri Soini: Asia ei ole vielä ratkennut

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) ja Euroopan neuvoston pääsihteeri Thorbjörn Jagland puolustavat Venäjän mahdollista paluuta täysivaltaiseksi jäseneksi.

Heidän mukaansa Euroopan neuvostolle tärkeintä on järjestön perustehtävän eli kaikkien jäsenmaiden kansalaisten oikeuksien puolustaminen.

Soini korosti Helsingin ulkoministerikokouksen päätteeksi, ettei Venäjä-asia ole vielä lopullisesti ratkennut. Hänen mukaansa lopullinen päätös kuuluu Euroopan neuvoston parlamentaariselle yleiskokoukselle, joka Venäjän äänioikeuden aikanaan perui Krimin valtauksen jälkeen.

Soinin mukaan oli myös hyvä, että nyt kuultiin Venäjältä selvästi, että se itse haluaa pysyä Euroopan neuvoston jäsenenä. Sekään ei ole ollut Soinin mukaan aina ihan selvää.

Soinilta, Jaglandilta ja neuvoston uuden puheenjohtajamaan Ranskan edustajalta valtiosihteeri Amelie de Montchalinilta tivattiinkin, miksi Venäjä on saamassa äänioikeutensa takaisin vaikka se edelleen pitää Krimiä hallussaan ja sotii Itä-Ukrainassa.

– Euroopan neuvostoa ei perustettu ratkaisemaan sellaisia kriisejä kun minkä olemme nähneet Ukrainassa, sitä varten ovat muun muassa YK ja Etyj. Meidän mandaattimme on suojella kansalaisten oikeuksia kaikissa jäsenmaissa, Jagland perusteli.

Osa jäsenmaista vastusti

Helsingin kokouksessa hyväksyttiin jäsenmaiden oikeuksia ja velvollisuuksia koskeva päätös. Se käytännössä paljolti siteeraa neuvoston perussääntöä, mutta päätöksen voi silti nähdä tuovan Venäjän lähemmäs paluuta Euroopan neuvoston täysivaltaiseksi jäseneksi.

Siinä muun muassa toivotaan, että "kaikki jäsenmaat" ovat kesäkuussa parlamentaarisessa yleiskokouksessa valitsemassa seuraajaa pääsihteeri Jaglandille.

Soinin mukaan "enemmän kuin yksi maa" ei nähnyt ministerikokouksessa päätöstä enemmistön tapaan myönteisenä. Näihin kuului ilmiselvästi Ukraina, jonka ulkoministeri Pavlo Klimkin jätti Helsingin kokouksen väliin.

Soini kiisti, että Venäjän maksamattomat jäsenmaksut olisivat asettaneet Euroopan neuvoston pakkorakoon.

–  Ei tässä siitä ole kyse, että Venäjä ikään kuin maksaa itsensä takaisin ja sen takia Euroopan neuvoston pitäisi tehdä myönnytyksiä, Soini sanoi.

Toisaalta kesällä Venäjä olisi ollut maksamatta jäsenmaksujaan kaksi vuotta, minkä vuoksi maan jatko olisi Euroopan neuvoston omien sääntöjen mukaan pitänyt ottaa harkintaan.

Lue myös:

    Uusimmat