Euroopan parlamentti: Kaikkien uusien rakennusten tulee olla päästöttömiä vuodesta 2030 alkaen

Euroopan parlamentin jäsenet ja neuvoston puheenjohtajavaltio Espanja sopivat torstaina epävirallisesti suunnitelmista, joilla rakennusten energiankulutusta ja kasvihuonekaasupäästöjä pyritään vähentämään.

Sekä parlamentin että neuvoston on vielä hyväksyttävä rakennusten energiatehokkuusdirektiivin päivitys, jotta se voi astua voimaan.

Euroopan parlamentin tiedotteen mukaan kaikkien uusien rakennusten pitäisi olla päästöttömiä vuodesta 2030 alkaen. Lisäksi julkisten viranomaisten käytössä olevien tai omistamien uusien rakennusten pitäisi olla päästöttömiä vuodesta 2028 alkaen.

Esimerkiksi maatalousrakennukset ja kulttuuriperintörakennukset voidaan kuitenkin jättää uusien sääntöjen ulkopuolelle.

Direktiivipäivitysesityksen esittelijänä toiminut vihreiden irlantilaismeppi Ciarán Cuffe kuvaili saavutusta merkittäväksi.

– Olemme laatineet luonnoksen nollapäästöiseen rakentamiseen siirtymiseksi, hän sanoi tiedotteessa.

Hänen mukaansa energiatehokkaat rakennukset hyödyttävät myös kansalaisia, kun he säästävät energiamenoissaan.

Yli kolmannes kasvihuonekaasupäästöistä rakennuksista

Neuvoston puheenjohtajavaltio Espanjan kolmas varapresidentti ja vihreästä siirtymästä vastaava ministeri Teresa Ribera muistutti neuvoston tiedotteessa, että yli kolmannes EU:n kasvihuonekaasupäästöistä tulee rakennuksista.

– Tämän päätöksen myötä pystymme vahvistamaan rakennusten energiatehokkuutta, vähentämään päästöjä ja käymään energiaköyhyyden kimppuun, Ribera sanoi tiedotteessa.

Asuinrakennusten keskimääräistä primäärienergiankulutusta tulisi esityksen mukaan vähentää jäsenvaltioissa ainakin 16 prosenttia vuoteen 2030 ja 20–22 prosenttia vuoteen 2035 mennessä.

Energiatehottomimpien ei-asuinkäytössä olevien rakennusten energiatehokkuutta on myös parannettava täyttämään asetettavia minimivaatimuksia.

Fossiilisten polttoaineiden käytöstä jäähdytys- ja lämmitysjärjestelmissä pyritään luopumaan vuoteen 2040 mennessä.

Direktiivin päivitys on osa suunnitelmaa, jossa EU:n kasvihuonepäästöistä olisi vuoteen 2030 mennessä tarkoitus leikata 55 prosenttia vuoden 1990 tasoon verrattuna.

 

Lue myös:

    Uusimmat