Yhdysvaltalaisen miljardöörin Elon Muskin kannanotot eri maiden sisäpolitiikkaan Atlantin toiselta puolella herättää huolta Euroopan päättäjissä.
Maailman rikkaimpana ihmisenä tunnettu Elon Musk on alkanut ottaa kantaa muiden maiden sisäpolitiikkaan viime aikoina myös Yhdysvaltojen ulkopuolella.
Yhtenä viimeisimmistä esimerkeistä Britannian yleisradio BBC kertoo, kuinka Musk vaatii Britannian Reform UK -puolueen (Entinen Brexit-puolue) johtajan Nigel Faragen vaihtamista toiseen henkilöön.
Lisäksi hän on muun muassa nostanut viestipalvelu X:ssä esiin Suomessa tapahtuneisiin seksuaalirikoksiin liittyvän tilaston.
Lue lisää: Elon Musk nosti esille seksuaalirikokset Suomessa: Kiteyttää ajatuksensa kolmella kirjaimella
Jos linkki ei aukea, voit katsoa sen sisällön täältä.
Musk on ottanut kantaa myös Britannian seksuaalirikoksiin.
Hän onkin syyttänyt Britannian pääministeri Keir Starmeria maan seksuaalirikoksien määrästä.
Kyse on lasten hyväksikäyttöä koskevasta tapauksesta, jossa enimmäkseen pakistanilaisista miehistä koostuvat jengit olivat yli kymmenen vuotta sitten valmistelleet, kaupanneet ja raiskanneet nuoria valkoisia tyttöjä.
Starmer toimi tällöin Reutersin mukaan Britannian johtavana syyttäjänä.
– Ne, jotka levittävät valheita ja väärää tietoa mahdollisimman laajalle, eivät ole kiinnostuneita uhreista. He ovat kiinnostuneita itsestään, Starmer kommentoi Sky Newsin mukaan.
"Kuka olisi voinut uskoa 10 vuotta sitten"
Myös muut eurooppalaiset johtajat ovat nyt ilmaisseet huolensa Muskin kiinnostuksesta maidensa politiikkaansa.
Aiemmin kerroimme, kuinka Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre kertoi olevansa huolissaan siitä, miten miljardööri on alkanut sekaantua Yhdysvaltain ulkopuolisten maiden sisäpolitiikkaan.
Lue lisää: Valtiojohtokin huolestui eri maiden sisäpolitiikkaa härkkivästä Elon Muskista: Kohuttu puoluejohtaja ylisti miljardööriä, mutta sai häneltä täystyrmäyksen
Ranskan presidentti Emmanuel Macron puolestaan arvosteli Muskin toimintaa AP Newsin mukaan, kutsumatta Muskia kuitenkaan nimellä.
– Kuka olisi voinut uskoa 10 vuotta sitten, että yhden maailman suurimman sosiaalisen verkoston omistaja puuttuisi suoraan vaaleihin, myös Saksassa?
Lehden mukaan Macron varoitti myös riskeistä, joita teknologiamiljardöörien hallitsematon valta aiheuttaa ja niiden mahdollisesta epävakauttavasta vaikutuksesta demokraattisiin instituutioihin.
Saksalainen Deutsche Welle puolestaan kertoo Saksan liittokansleri Olaf Scholzin hallituksen kritisoivan Muskia suoraan nimellä.
Muskin on jo aiemmin kerrottu ottaneen kantaa Saksassa ennenaikaisesti helmikuussa pidettäviin vaaleihin ilmaisemalla kannatuksensa Saksan laitaoikeistoa ajavalle AfD:lle (Vaihtoehto Saksalle -puolue).
Muskilla ei ole sellaista vaikutusvaltaa saksalaisiin äänestäjiin kuin viimeaikainen käsien vääntely antaa ymmärtää, hallituksen kerrotaan sanoneen Deutsche Wellen mukaan.
– Normaalit, järkevät ja kunnolliset ihmiset ovat tässä maassa enemmistönä, tiedottaja kommentoi lehden mukaan.
– Käyttäydymme kuin Muskin lausunnot voisivat vaikuttaa 84 miljoonan ihmisen maahan valheilla tai puolivalheilla tai mielipiteenilmauksilla. Tämä ei pidä paikkaansa.
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ei ollut tavoitettavissa kommentoimaan Elon Muskia tai hänen toimintaansa.
Täydennetty kello 11.28 tiedolla, ettei Orpoa tavoitettu kommentoimaan Muskia.