Politico: Britannian hallitus ja Elon Musk ilmiriidassa

Elon Musk on raivostuttanut Britannian hallituksen kommenteillaan maan äärioikeistolaisista levottomuuksista.

Muskin mukaan "sisällissota on väistämätön". Näin hän kommentoi pikaviestipalvelu X:ssä leviävää Britanniassa riehuvia mellakoita kuvaavaa äärioikeistolaistyylistä videota, kertoo muun muassa Politico

Ison-Britannian pääministeri Keir Starmer tuomitsi BBC:lle X:ssä julkaistun viestin jyrkästi ja lisäsi tiedottajiensa välityksellä, ettei Muskin kommenteille ole "mitään oikeutusta".

Musk on viikonloppuisen kommenttinsa jälkeen vain lisännyt aktiivisuuttaan ottaen osaa keskusteluun Britannian levottomuuksien syistä.

Vastauksena Starmerin lausuntoon, jossa hänen hallituksensa vannoi, ettei se "suvaitsisi hyökkäyksiä moskeijoita tai muslimiyhteisöjä vastaan", Musk syytti Britannian pääministeriä puolueellisuudesta.

– Eikö teidän pitäisi olla huolissanne kaikkiin yhteisöihin kohdistuvista hyökkäyksistä, kommentoi Musk postauksessaan. Musk myös lisäsi toiseen postaukseen kommenttinsa, jonka mukaan poliisitoiminta "vaikuttaa yksipuoliselta".

Sosiaalinen media lietsoo mellakoita

Politicon mukaan Britanniassa nähdyt muun muassa moskeijoihin ja turvapaikanhakijoiden majoituksiin kohdistuvat mellakat liittyivät erottamattomasti toimintaan verkossa. Kolmen pikkulapsen murhasta Southportissa on levinnyt laajalti väärää tietoa sosiaalisen median kanavissa.

Politicon mukaan Britannian sisäministeri Yvette Cooper on paheksunut, miten heikosti X:n kaltaiset sosiaalisen median jättiläiset valvovat disinformaation leviämistä alustoillaan.

– On joitakin asioita, jotka ovat selvästi jo nyt rikollisia, jolloin tarvitsemme poliisin väliintuloa ja toimia niiden seuraamiseksi, Cooper sanoi BBC:lle maanantaina. 

Britannian vuosia valmisteilla olleen verkkoturvallisuuslain mukaan verkkoalustoilla on velvollisuus "ryhtyä tehokkaisiin toimiin" laitonta sisältöä vastaan. Tämä koskee myös sisältöä, joka yllyttää väkivaltaan tai liittyy "rasistisesti tai uskonnollisesti törkeisiin yleiseen järjestykseen kohdistuviin rikoksiin".

Rikkoessaan näitä yritykset voivat joutua maksamaan jopa 18 miljoonan punnan sakot tai 10 prosenttia maailmanlaajuisista tuloistaan sen mukaan, kumpi niistä on suurempi, kertoo Politico.

Ratkaisevaa on kuitenkin se, että lain laitonta sisältöä koskevat säännökset tulevat voimaan vasta vuoden 2024 lopulla.

EU:ssa digitaalisia palveluja koskeva laki on jo voimassa ja Euroopan komissiolla on käynnissä tutkinta viestipalvelu X:n levottomuuksiin yllyttävän sisällön leviämisen vuoksi.

Politicon mukaan Ranskassa presidentti Emmanuel Macron jopa esitti ajatuksen, että sosiaalisten media-alustojen käyttöoikeudet pitäisi poistaa kokonaan, koska ne olivat hänen mukaansa osasyynä mellakoiden pahenemiseen maassa viime kesänä. 

Lue myös:

    Uusimmat