Euroopan sääkartat helottavat tulipunaisina – "törkeän kuuma" ilma valtaa mantereen

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan heinäkuu jatkuu osassa Eurooppaa tukalan kuumana ja kuivana. Meteorologi Markus Mäntykannaksen mukaan Suomeen kuumuus ei näyttäisi yltävän.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen,ECMWF:n neljän viikon sääennusteen mukaan lomasäät jatkuvat Suomessa vaihtelevissa merkeissä eikä uudesta pitkäkestoisesta hellejaksosta ole merkkejä.

Kuukausiennuste yltää elokuun ensimmäiselle viikolle.

Ylihuomenna maanantaina alkavalla viikolla sään ennustetaan olevan Suomessa tavanomaista viileämpää. Loppuviikkoa kohden mennessä lämpötila suorastaan romahtaa. Suuressa osassa maata voidaan viikon loppupuolella jäädä 20 asteen alapuolelle.

Tulevilla viikoilla kylmä poikkeama kuitenkin Forecan ja Markus Mäntykannaksen mukaan pienenee ja lämpötila näyttäisi palautuvan lähemmäs pitkän ajan keskiarvoja.

Samalla sään ennustettavuus kuitenkin heikkenee.

Eurooppa kärvistelee kuumuudessa

Etelä- ja Keski-Eurooppaan odotetaan tukalia hellejaksoja, kun "törkeän kuuma" alue levittäytyy Euroopassa laajemmalle erityisesti tämän kuun puolen välin jälkeen.

Mäntykannas kertoo, että lämpötila voi kohota jopa 40 asteen vaiheille, paikoin sen yläpuolellekin, mikäli ennuste toteutuu.

Pitkään jatkuva kuuma ja kuiva sää uhkaavat vauhdittaa myös maastopalojen riskiä.

Sekä tämän kuun viimeisellä että ensi kuun ensimmäisellä viikolla suursäätila Euroopassa näyttäisi jatkuvan samanlaisena. 

– On mahdollista, että Etelä- ja Keski-Eurooppaan muotoutuvasta korkeapaineen alueesta tulee pitkäkestoinen ja matalapaineet kulkevat sen pohjoispuolella, Mäntykannas toteaa Forecan sääsivuilla.

– Suomessa tämä sääkuvio tarkoittaisi sateen ja auringonpaisteen vuorottelua ja maltillisia kesälämpötiloja. Yksittäiset hellepäivät ovat yhä mahdollisia. 

Juomavettä säännöstellään

Jo nyt kuivuus ja kuumuus ovat aiheuttaneet ongelmia eteläisessä Euroopassa.

Esimerkiksi Italiassa Veronan kaupungissa on käytössä juomaveden käyttörajoituksia. 

Niiden aikana juomavettä ei saa käyttää esimerkiksi nurmikoiden tai urheilukenttien kasteluun eikä autojen pesuun.

Lombardian alueella maan pohjoisosassa on julistettu hätätila ja ohjeistettu viranomaisia ei-välttämättömän vedenkäytön, kuten katujen pesun ja puistojen kastelun, rajoittamisesta.

Lue myös:

    Uusimmat