Ilmastonmuutos lisää ruoantuotannon haasteita Etelä-Euroopassa – viljasadot uhkaavat jäädä 40 prosenttia normaalista

1:59imgKuivuus saattaa vähentää Etelä-Euroopan ruoantuotantoa jopa 40 prosenttia.
Julkaistu 21.06.2022 06:02

MTV UUTISET – VEERA NIKKANEN

Etelä- ja Keski-Euroopassa on kärvistelty viime päivinä helteissä, kun lämpötila on kohonnut paikoin jopa yli 40 asteen.

Asiantuntijoiden mukaan poikkeuksellisen aikaisin alkanut kuumuus on ilmastonmuutoksen seurausta. Kuumuus vaikuttaa muun muassa ruoantuotantoon, vedenkulutukseen ja maastopaloihin. Espanjassa maastopalot ovat tuhonneet jopa 20 000 hehtaaria metsää.

Ilmastonmuutoksen aiheuttama kuivuus saattaa tutkijoiden mukaan vähentää eteläisen Euroopan ruoantuotantoa jopa 40 prosenttia.

– Po-joen laaksossa Pohjois-Italiassa on mitattu tänä vuonna ennätyskuivuudet 70 vuoteen. On arvioitu, että viljasadot voivat kuivuuden vuoksi vähentyä jopa 30–40 prosenttia normaalista, professori Matti Kummu Aalto-yliopistosta kertoo.

Muutos on merkittävä, sillä Pohjois-Italia on yksi Euroopan tärkeimmistä ruuantuotantoalueista. Siellä viljellään muun muassa yli 90 prosenttia Italian riisistä. Italia on Euroopan merkittävin riisintuottaja.

Kummun mukaan tilanne todennäköisesti pahenee, jos päästöjä ei saada kuriin. Sateet voisivat silloin vähentyä alueella jopa 40 prosenttia.

–Tämä osoittaa sen, millainen vaikutus ilmastonmuutoksella on ruoantuotantoon Välimeren alueella, Kummu sanoo.

Keinokastelu parantaa satoja, mutta toisaalta lisää sähkönkulutusta

Kuivuus lisää tarvetta keinokastelulle, sillä se parantaa satoja ja auttaa reagoimaan kuiviin jaksoihin.

Samalla keinokastelu kuitenkin vähentää vesivarantoja ja lisää sähkönkulutusta. Alueella tuotetaan myös vesisähköä, mikä lisää entisestään vesivarantojen tärkeyttä.

Tutkijoiden mukaan Välimeren alue kuivuu ja kuumenee muuta Eurooppaa nopeammin.

Tällä hetkellä Euroopan ruuantuotantoon vaikuttaa ilmastonmuutoksen lisäksi Ukrainan sota, luonnon monimuotoisuuden väheneminen sekä koronan vaikutus tuotantoketjuihin. Tilanne on siksi poikkeuksellinen.

Ilmastonmuutos vaikuttaa myös maailman pakolaistilanteeseen, sillä sen aiheuttamat sääilmiöt pakottavat ihmisiä pakenemaan kodeistaan.

Pakolaisavun mukaan ilmastonmuutoksen vaikutukset voivat saada jopa 216 miljoonaa ihmistä lähtemään kodeistaan vuoteen 2050 mennessä.

6:16imgLänsi- ja Etelä-Euroopassa mitattu jo yli 40 asteen kesälämpötiloja – mistä tämä oikein kertoo? Ulkomaantoimittaja arvioi.

Lue lisää: Yli 40 asteen lukemia mitattu Euroopassa jo tässä vaiheessa kesää – "Esimakua tulevasta"

Lue lisää: Hirmuhelteillä kummia vaikutuksia – brittieliitti saa riisua päähineen ja takin laukkakisoissa, Pariisissa laskettu nopeusrajoituksia

Tuoreimmat aiheesta

Ilmastonmuutos