Teleoperaattorit ovat kuitanneet jo yli 40 miljardia euroa umts-tappioita.
Teleoperaattorit ovat tehneet jo yli 40 miljardin euron alaskirjaukset kolmannen sukupolven umts-matkapuhelinlupia ostaneista yhtiöistään. Umts-luvista on maksettu Euroopassa lähes 120 miljardia euroa, joten yli kolmannes lupien arvosta on pyyhitty pois.
Pankkiiriliike Evlin telealaa seuraava analyytikko Matti Riikonen arvioi, että lisää alaskirjauksia saattaa olla vielä tulossa.
-Voi olla, että joitakin alaskirjauksia tulee, Riikonen sanoi.
Alaskirjaus tarkoittaa sitä, että yhtiö laskee tai poistaa kokonaan taseestaan jonkin omistuksensa arvon. Mm. Sonera kirjasi heinäkuussa pois kokonaan Saksan ja Italian umts-luvista aiemmin taseeseensa kirjaaman arvon.
Kaikkein rajuimmat alaskirjaukset eurooppalaisoperaattoreista on tehnyt hollantilainen KPN, joka on poistanut tappiollisia kännykkäsijoituksiaan 20 miljardin euron arvosta. Suurimmat summat ovat kertyneet Saksassa umts-luvan omistaneesta E-Plus -yhtiöstä, mutta mukana on myös alaskirjauksia Hollannissa toimivasta tytäryhtiöstä KPN Mobilesta ja Britanniassa toimivasta osakkuusyhtiöstä Hutchison 3G:stä.
KPN Mobilen tasearvo on laskenut peräti 10 miljardia euroa miinukselle, KPN kertoi keskiviikkona. Syynä miinusmerkkiseen arvoon ovat emoyhtiön antamat osakaslainat, joita ilman tytäryhtiön tasearvo olisi positiivinen.
KPN Mobilesta tuli myös tuorein alaskirjaus, kun japanilainen NTT DoCoMo ilmoitti keskiviikkona 4,7 miljardin euron arvonalennuksista. NTT DoCoMo kirjasi KPN Mobile -omistuksensa arvottomaksi ja teki lisäksi arvonalennukset Hutchison 3G:stä sekä amerikkalaisesta AT&T Wirelessista.
Saksa ja Britannia kalleimmat umts-maat
Hollantilaisyhtiön lisäksi jättiläismäisen alaskirjauksen on tehnyt France Telecom, joka kertoi syyskuussa 11,1 miljardin euron arvonalennuksista. Suurin osa niistä kertyi Saksassa umts-lisenssin omaavasta Mobilcomista, joka hoippuu konkurssin partaalla.
Saksa oli Euroopan kallein umts-maa, sillä se keräsi vuonna 2000 peräti 50,5 miljardia euroa huutokaupassa myymistään kuudesta lisenssistä. Saksan kuudesta umts-yhtiöstä kolmesta on jo aiheutunut huomattavia alaskirjauksia. E-Plussan ja Mobilcomin ohella Soneran ja espanjalaisen Telefonican Quam-yhtiö on kolmas arvonsa menettäneistä luvanhaltijayhtiöistä.
Telefonica teki yhteensä 4,9 miljardin euron ja Sonera 4,3 miljardin euron alaskirjaukset heinäkuussa. Saksan lisäksi summaan sisältyy Mobilcomilla Italian, Sveitsin ja Itävallan sekä Soneralla Italian umts-luvista syntyneitä tappioita.
Saksan ohella Britannia on toinen maa, joka keräsi huomattavan summan umts-lisensseillä. Britanniassa viisi lisenssiä maksoi yhteensä lähes 40 miljardia euroa. Alaskirjausten kohteeksi joutuneen Hutchison 3G -yhtiön pääomistaja hongkongilainen Hutchison Whampoa ilmoitti, ettei se näe syytä kirjata brittityttärestään arvonalennuksia kuten KPN ja NTT DoCoMo ovat tehneet.
Yhdysvalloissa yritysostot lähteenä
Velkainen saksalainen telejätti Deutsche Telekom on tehnyt viime aikoina vain 800 miljoonan euron alaskirjaukset, eivätkä ne koske umts-lupia omaavia eurooppalaisia matkapuhelinyhtiöitä. Deutsche Telekomin poistot ovat tulleet enimmäkseen amerikkalaisen VoiceStreamin goodwill-arvosta.
Riikosen mukaan Deutsche Telekomilla on runsaasti goodwilliä, mikä on yksi alaskirjausten lähde. Goodwill-poisto syntyy yrityskaupan yhteydessä maksetusta aineettomasta arvosta. Yhdysvalloissa monet teleyritykset ovat velkaantuneet juuri yritysostojen vuoksi.
Telealan romahduksen jälkeen monet kaupoista näyttävät ylihintaisilta, ja osassa yhtiöistä on myös paljastunut väärinkäytöksiä. Konkurssimenettelyä ovat joutuneet hakemaan mm. WorldCom, Global Crossing ja KPNQwest.
(MTV3-STT)