Euroopan vesilintujen tilanne synkkä

haahka_petri-vainio
Haahkan kanta on romahtanut nopeasti. Kuva: Petri VainioBirdlife
Julkaistu 03.06.2015 17:18
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

BirdLife Internationalin johtama työryhmä julkisti tänään Euroopan lintulajien uhanalaisuusarvion. Euroopassa uhanalaisiksi todettiin 67 lajia eli 13 prosenttia arvioiduista lajeista ja EU:n alueella 82 lajia eli 18 prosenttia arvioiduista lajeista.

- Uhanalaisten lajien osuus ei yllätä. Vaikka positiivisiakin muutoksia on havaittavissa, on huolestuttavaa, ettei uhanalaisten lajien määrää saada vähenemään, kommentoi BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved.

Suomen uhanalaisimmista lintulajeista kultasirkku, kiljuhanhi ja kiljukotka ovat myös Euroopan laajuisesti äärimmäisen tai erittäin uhanalaisia. Uhanalaisuusarviointi paljastaa myös monen Suomessa vielä yleisen lintulajin vähenevän Euroopassa huolestuttavasti.

Haahkan kanta romahtanut nopeasti

Uhanalaisten lajien listalla on huomattavan paljon suomalaisia vesilintuja. Haahka on arvioitu Euroopassa erittäin uhanalaiseksi kannan nopean romahtamisen vuoksi. Suomi sallii edelleen haahkan metsästämisen pesimäaikana. Haahkakoiraiden metsästys on alkanut kesäkuun 1. päivänä. BirdLife Suomi pitää erittäin uhanalaisen haahkan pesimäaikaista metsästystä vastuuttomana.

- Haahkanmetsästyksen lopettaminen meillä olisi hyvin perusteltua. Suomen osalta silmiinpistävää on useiden vesilintujen - joukossa myös riistalajeja - nopea väheneminen, sanoo Södersved.

Metsästettävistä vesilinnuista myös alli ja punasotka on todettu Euroopassa ja haapana ja jouhisorsa EU:n alueella vaarantuneiksi.

BirdLifen mukaan lintuvesien tilaa pitäisi parantaa, jotta vesilintujen tilanne kohenisi.

- Lintuvesien tila on heikentynyt. Parhaiden kosteikkojen hoidon laatua, määrää ja tietenkin rahoitusta pitäisi lisätä, esittää Jan Södersved.

arosuohaukka_petri-vainio

Arosuohaukalla on Suomessa vain yksi vakiintunut pesimäpaikka. Kuva: Petri Vainio

Arosuohaukan suojelu Suomen vastuulla

Suomen linnustoon tällä vuosituhannella vakiintunut arosuohaukka on arvioitu EU:ssa erittäin uhanalaiseksi. Suomessa, lähinnä Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa pesii vuosittain muutamia arosuohaukkapareja. Varmoja vakiintuneita pesimäpaikkoja tunnetaan Suomesta vain yksi. Arosuohaukka on pesinyt samalla paikalla Siikajoella jo viitenä vuonna ja tuottanut yli 20 poikasta. BirdLifen mukaan reviiriä ei ole huomioitu lainkaan alueelle kohoavan tuulipuiston suunnittelussa. BirdLife vaatii reviirin ottamista huomioon, sillä kyse on EU:ssa erittäin uhanalaisen lajin tärkeimmästä reviiristä. Arosuohaukan suojelu on EU:ssa käytännössä täysin Suomen vastuulla. Suomen lisäksi laji pesii EU:ssa vain satunnaisesti Romaniassa.

Euroopan maaseudun luonnon köyhtymisestä kertoo muun muassa kuovin ja töyhtöhyypän luokitteleminen vaarantuneiksi. Suomessa näiden lajien kannat ovat viime aikoina pysyneet vakaina.

Arvioinnin perusteella myös positiivisia muutoksia on tapahtunut.

Suojelutyön ansiosta esimerkiksi muuttohaukan ja valkoselkätikan kannat ovat elpyneet. Nämä lajit voidaan luokitella Euroopassa elinvoimaisiksi.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa