Turvapaikanhakijoiden määrät ovat nyt suurimmillaan sitten vuoden 2015 pakolaisaallon.
Saksan ja Itävallan mielestä Euroopan maahanmuuttopolitiikan pelisäännöt on yhtenäistettävä pikaisesti, jo sisäministerien kesäkuun kokouksessa.
Useissa Euroopan maissa poliittinen ilmapiiri on tiukentunut maahanmuuton ehtojen suhteen.
Saksalaisministeri kiertää Eurooppaa
Saksan sisäministeri Nancy Faeser kiertää tällä hetkellä kovaan tahtiin EU:n jäsenmaita, jotta EU:n yhteisten päätösten myötä maahanmuuttoon ja EU-maiden taakanjakoon saataisiin selkeitä tiukennuksia.
– Tämä ei ole meidän käsityksemme avoimesta Euroopasta ja sen sisärajoista, näen että Schengen-järjestelmä on vaarassa, jos emme löydä yksimielisyyttä seuraavien kuukausien aikana, ja siksi 8. kesäkuuta kokous on tärkeä, Faeser sanoo.
Myös perusteettomaan turvapaikanhakemiseen halutaan selkeä muutos ja tehokas palautusjärjestely.
– Jotta pakolaisjärjestelmä olisi uskottava, kaikille on oltava selvää, että niiden, joilla ei ole oikeutta pakolaisuuteen, on pakko palata kotimaahansa, sanoo Itävallan sisäministeri Gerhard Karner.
Lue myös: Voisiko turvapaikanhakijoille maksettavia rahoja leikata? Hallitusneuvottelijat pyytäneet asiasta selvityksen
Itävalta kiistelee Unkarin kanssa
EU:n maahanmuuttopolitiikka on kuoliossa, koska yhteistä linjaa sen ratkaisemiseen ei löydy.
Paine on kova, työperäistä maahanmuuttoa tarvittaisiin kaikkialle Eurooppaan, mutta turvapaikanhakijoita ei haluaisi sijoittaa juuri kukaan.
Välimeren ja Balkanin maat vastaanottavat suurimman osan siirtolaisista, osa jämähtää vuosikausiksi vastaanottoleireille, osa turvautuu ihmissalakuljettajien palveluihin.
– Ihmissalakuljetus, kuten tuota rikollisuutta meillä nimitetään, on ehkä vaativin asia, jota vastaan nyt taistelemme. Se on tällä hetkellä joka alueella parhaiten organisoitu rikollisuuden ala, jossa eniten ansaitaan rahaa ja toimitaan entistä julmemmin, missä elämällä ei ole merkitystä, sanoo Itävallan Karner.
Itävalta riitelee parhaillaan myös naapurinsa Unkarin kanssa, joka on kustannussyistä päättänyt vapauttaa vankiloistaan yli 2 000 ihmissalakuljetuksesta tuomittua.