Laiton maahanmuutto Eurooppaan kiihtyy jälleen: Puola ja Tshekki aloittivat tarkastukset Slovakian rajoillaan, valvonta vuotaa Balkanilla

Schengen-sopimus on saanut taas uusia säröjä kun Puola ja Tshekki yrittävät yhteistoimilla rajoittaa laitonta maahanmuuttoa, kauttakulkua ja salakuljetusta. 

Puola ja Tshekki aloittivat rajatarkastukset Slovakian rajoilla, joiden yli on jo tänä vuonna tullut arviolta 30 000 laitonta maahanmuuttajaa. Tarkkaa lukua ei tiedä kukaan. Uuden sääntelyn on tarkoitus olla voimassa 10 päivää, mutta sitä voidaan pidentää tarpeen vaatiessa. 

– Tämä on tarpeen, jotta voimme toimia tehokkaasti ihmissalakuljettajia vastaan, sanoo Tshekin sisäministeri Vit Rakusan.

Slovakia on harmistunut Tshekin ja Puolan päätöksistä, ja maan hallitus pohtii tänään mitä tehdä.

– Tähän tarvitaan ratkaisu EU:n ulkorajoille, eikä maiden välille, ärähti Slovakian toimitusministeristön pääministeri Ludovit Odor,

Balkanin rajaesteet vuotavat

Maahanmuuttajia tulee Slovakiaan pääosin Unkarista, vaikka maa on pystyttänyt raja-aidat eteläisille Serbian ja Kroatian rajoilleen. Niin sanotun Balkanin reitin käyttäjien määrä on viimeksi kuluneen viiden vuoden aikana noussut joistakin tuhansista arviolta 150 000:een, joten raja vuotaa pahasti. 

On vain arvattavissa, että rajaviranomaisia on joko lahjottu tai salakuljettajat ovat keksineet reittejä, joita ei valvota. Unkarin vähemmän valvotun Romanian rajan yli on Unkarin mukaan tultu yksinkertaisesti rekkojen lastitiloissa. Tulijat ovat olleet pääasiassa nuoria miehiä eri puolilta Lähi-itää ja jopa Afganistanista asti.

Slovakia sanoo kauttakulkijoiden määrän nousseet tänä vuonna yhdeksänkertaiseksi, ja asia oli vaaliteema viime viikonloppuna.

– Slovakian nykyhallitus on järjestäytynyt rikollisjoukko, joka auttaa salakuljettajia, ampui puolueensa videolla vaalit voittanut Robert Fico, maan todennäköinen seuraava pääministeri.

Maahanmuuttokysymys rasittaakin Slovakian ja Unkarin välejä, vaikka Fico ja Unkarin pääministeri Viktor Orban ovat aateveljiä esimerkiksi Venäjän suhteen.

EU:lla muitakin paineita

Puola on jo Liettuan ja Latvian tavoin sulkenut rajaansa Valko-Venäjälle, kun maa on edelleen jatkanut maahanmuuttajien ajamista kohti rajaa. Tilanne rajoilla on ollut määrien suhteen epäselvä, ja Puolassa on huolestuttu jopa voimatoimisesti toimeenpannusta rajapolitiikasta.

Äskettäin Puolassa paljastui myös viisumiskandaali, jossa väitteiden mukaan tuhansia viisumeja oli myönnetty aasialaisille ja afrikkalaisille laittomasti lahjuksia vastaan. Asia on vaaliteema myös Puolassa, kuun puolivälissä olevissa parlamenttivaaleissa.

Maahanmuuttajien reitit Välimerellä ovat niinikään vilkastuneet tänä vuonna. Kreikkaan, Italiaan ja Espanjaan pyritään toinen toistaan huonommilla aluksilla Pohjois-Afrikasta, ja onnettomuudet ovat olleet yleisiä. Niitä, jotka pääsevät maihin, odottaa epävarma tulevaisuus, kun maat eivät itsekään tiedä mitä tehdä selkeän EU-linjauksen puuttuessa.

EU:sta eronnut Britannia toivoi saavansa eron myötä jollakin keinolla laittoman maahanmuuton tyssäämään, mutta näin ei ole tapahtunut. Kanaalin yli salakuljetetaan tiettävästi ainakin yhtä paljon ihmisiä kuin ennen Brexitiä.

Lue myös:

    Uusimmat