Kiristykseen käytetty suuri kyberhyökkäys levisi keskiviikkona mennessä ympäri maailman. Petja-nimellä kutsutun tietokoneviruksen ensisijaisena kohteena oli nähtävästi Ukraina, sanoivat tietoturva-asiantuntijat.
Europolin johtaja Rob Wainwright arvioi, että uusi kiristysohjelma on monella tavoin edeltäjänsä WannaCryn kaltainen, mutta taitavammin toteutettu.
Hyökkäys hyödynsi asiantuntijoiden mukaan jo kertaalleen tilkittyä haavoittuvuutta Windows-käyttöjärjestelmässä. Saastunut kone käynnistyy uudelleen ja pyytää käyttäjältään lunnaita tiedostoista, joita haittaohjelma on salannut.
– Minkäänlaisia kiristysmaksuja ei kannata maksaa. Ei ole mitään takeita siitä, että tiedostoja saa takaisin, varoitti tietoturvayhtiö Second Nature Securityn teknologiajohtaja Juho Ranta tiedotteessa.
Hänen mukaansa maksut lisäksi rohkaisevat kyberiskijöitä uusiin iskuihin.
Näin laajan kyberhyökkäyksen onnistuminen kertoo Rannan mukaan siitä, miten puutteellista monen yrityksen ohjelmistojen päivitys on.
Haittaohjelma alkoi saastuttaa koneita tiistaina Venäjällä ja Ukrainassa, joista se jatkoi leviämistään muualle Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Viestintäviraston mukaan hyökkäys kohdistui myös Suomeen.
Tietoturvayhtiö Kaspersky Labin mukaan saastuneita kohteita on noin 2000. WannaCry levisi selvästi laajemmalle.
Myös Nato valpastui
Verkkovirus sai muiden muassa sotilasliitto Naton varuilleen. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg painotti, että sotilasliiton on kohennettava puolustustaan kyberhyökkäyksiä vastaan. Stoltenberg arvioi, että tietoverkon hyökkäykset saattaisivat jopa käynnistää Naton viidennen artiklan turvatakuut muiden jäsenvaltioiden puolustamisesta.
Ohjelmistoyhtiö Microsoftista kerrottiin, että Petja-kiristysvirus näytti käyttävän useita eri tekniikoita.
Symantecin Ola Rehnberg arvioi uutistoimisto TT:lle, että rikolliset käyttävät valtioiden kehittämiä, uskomattoman edistyneitä kyberaseita. Ne olivat Rehnbergin mukaan päätyneet rikollisten käsiin aiemmin tänä vuonna.