Maailmanlaajuisesti levinneellä kiristysohjelmalla on ollut jo yli 200000 uhria yli 150 maassa, kertoo Europolin johtaja Rob Wainwright. Hän kuvaili hyökkäystä ennennäkemättömäksi televisiokanava ITV:n haastattelussa.
– Meillä on vuosittain noin 200 maailmanlaajuista kyberrikollisuuden vastaista operaatiota, mutta tämän kaltaista emme ole koskaan nähneet, Wainwright hämmästeli.
Wainwright epäilee, että uhrien määrä kasvaa vielä maanantaina, kunhan ihmiset palaavat työpaikoilleen ja avaavat tietokoneen, jossa haittaohjelma voi odottaa.
Monet uhreista olivat yrityksiä, joukossa suuriakin. Eilen kerrottiin esimerkiksi autonvalmistaja Renaultin pysäyttäneen tuotantonsa kyberhyökkäyksen takia. Myös Saksan rautatieyhtiö Deutsche Bahn ja kuriiriyhtiö FedEx olivat uhrien joukossa.
Julkisella puolella hyökkäyksestä kärsi Britannian terveydenhoitojärjestelmä.
Wainwright kertoo, että kyberrikolliset ovat saaneet toistaiseksi niukalti rahaa.
– Maksuja on tehty yllättävän vähän toistaiseksi, eli suurin osa ihmisistä ei ole suostunut maksamaan.
Perjantaina alkaneissa hyökkäyksissä on käytetty WannaCry-nimellä kulkevaa kiristysohjelmaa, joka lukitsee hyökkäyksen kohteena olevan järjestelmän tiedostot. Tiedostot vapautuvat bitcoineissa maksettavia lunnaita vastaan.
Rikolliset hyödyntävät Windows-käyttöjärjestelmissä olevia haavoittuvuuksia.
Microsoft on korjannut WannaCry-haittaohjelman hyödyttämän tietoturva-aukon jo maaliskuussa julkaistun käyttöjärjestelmäpäivityksen yhteydessä. Haittaohjelma voi kuitenkin piinata vanhempia Windows-käyttöjärjestelmiä, kuten Windows XP:tä käyttäviä, sillä Microsoft on lopettanut käyttöjärjestelmän tukemisen.