Hieman alle 40 prosenttia suomalaisista olisi valmis maksamaan lisää veroja hyvinvointialueiden rahoituksen turvaamiseksi.
Vain joka neljännen suomalaisen mielestä olisi oikein, että hyvinvointialueilla olisi verotusoikeus. Näkemys selviää Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan teettämästä kyselystä.
Ajatusta hyvinvointialueiden verotusoikeudesta vastustaa puolestaan noin 40 prosenttia kyselyn vastaajista.
Monen mielestä hyvinvointialueiden toimintaa tulisi tehostaa ennen kuin lisärahoitusta haetaan veronmaksajilta. Suomalaisista 37 prosenttia ajattelee näin. Vastakkaista mieltä on 35 prosenttia vastaajista.
– Helppoja veronkiristyskohteita hyvinvointialueiden rahoittamiseksi ei ole, koska työn ja kuluttamisen verotus on jo valmiiksi korkealla tasolla, Evan johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää sanoo tiedotteessa.
– Maakuntavero kohdistuisi ansiotuloihin, joten se lisäisi painetta kiristää työn verotusta entisestään. Ilman talouskasvun käynnistymistä hyvinvointialueiden rahoittaminen on vaikeaa,
Kyselyn vastaukset kerättiin maaliskuussa Taloustutkimuksen internetpaneelissa, josta tutkimusotos on muodostettu ositetulla satunnaisotannalla. Vastaajia oli reilut 2 000.
Virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Hyvinvointivaltio hintansa arvoinen
Vastaajista yli 70 prosenttia pitää hyvinvointivaltiota hintansa arvoisena, mutta hieman alle 40 prosenttia olisi valmiita maksamaan valtiolle henkilökohtaisesti lisää veroja hyvinvointialueiden rahoituksen turvaamiseksi, Eva kertoo.
Hieman yli 40 prosenttia vastustaa veronkorotuksia, ja noin 20 prosenttia ei osaa ottaa kantaa.
Evan mukaan jakolinjat oikeisto- ja vasemmistopuolueiden äänestäjien välillä ovat selvät.
Kokoomuksen ja perussuomalaisten äänestäjien enemmistöt uskovat alueiden toiminnan tehostamiseen, eivätkä ole valmiita maksamaan lisää veroja valtiolle alueiden rahoittamiseksi.
Vasemmistoliiton, SDP:n ja vihreiden äänestäjien enemmistöt eivät sen sijaan pidä alueiden toiminnan tehostamista ensisijaisena keinona, vaan ovat valmiita maksamaan valtiolle lisää veroja henkilökohtaisesti.