Suomalaisista 45 prosenttia suhtautuu EVAn tuoreen kyselyn mukaan Venäjään kielteisesti. Enemmistö kansasta pitää Venäjää myös sotilaallisena uhkana.
Vielä vuonna 2012 lähes kaksi kolmesta (63 %) suhtautui Venäjään suopeasti, mutta sittemmin myönteinen suhtautuminen Venäjää kohtaan on pudonnut noin 30 prosenttiyksikköä.
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn uuden Arvo- ja asennetutkimuksen perusteella 59 prosenttia suomalaisista katsoo Venäjän olevan jopa sotilaallinen uhka.
–Asennekehitys on linjassa muissa länsimaissa havaitun kanssa. Suomalaiset seuraavat verraten tarkoin tapahtumia Venäjällä ja Venäjän toimintaa maailmalla ja reagoivat etenkin kielteisiin ilmiöihin, EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto toteaa tiedotteessa.
– Viime vuosien suurimmat muutokset on havaittu ajankohtina, joita ovat edeltäneet esimerkiksi Venäjän sotatoimet Ukrainassa ja Syyriassa sekä oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyiin kohdistunut murhayritys.
Lue myös: Risto E.J. Penttilän kolumni: Patsas Helsingin keskustassa todistaa, että Suomi on 1800-luvun tapaan yhä valtaapitävien lojaali tukija – ja Puola sitkeä kapinoitsija
Venäjä-myönteisin ikäluokka ovat yli 65-vuotiaat
Venäjä-myönteisin ikäluokka ovat EVAn tutkimuksen mukaan yli 65-vuotiaat. Kielteinen suhtautuminen Venäjään on puolestaan sitä suurempaa, mitä nuorempi vastaaja on.
– On liian aikaista sanoa, onko suomalaisten aiemmin osoittama ymmärtäväinen suhtautuminen Venäjään muuttumassa pysyvämmin torjuvaksi. Viimeksi asenteet heilahtivat hieman myönteisempään suuntaan syksyllä 2018. Syiksi tähän saattoivat riittää aiemmin samana vuonna järjestetyt jalkapallon MM-kisat ja Helsingissä järjestetty Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien huipputapaaminen, Haavisto toteaa.
– Pysyvämmän asennemuutoksen puolesta kielii kuitenkin nuorten kriittisempi suhtautuminen Venäjään.
43 prosenttia suomalaisista katsoo, ettei kauppasuhteita Venäjään pitäisi heikentää talouteen liittymättömien ongelmien takia. 32 prosenttia on toista mieltä.
Tulokset perustuvat 2 059 suomalaisen Taloustutkimuksen internet-paneelissa antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 24.3.–7.4.2021. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.
7:20