Pöytyäläinen Eveliina Oksa, 25, sai epoksiallergian lyhyen työjakson päätteeksi. Hän ehti työskennellä lattiapinnoitusten parissa noin 1,5 kuukautta, kunnes puhjennut allerginen kosketusihottuma lopetti työt. Allergia pakotti hänet jättämään opintonsa kesken.
Epoksin aiheuttamassa viivästyneessä kosketusallergiassa iho herkistyy epoksituotteille ihokosketuksen seurauksena. Oireena on jopa hankalaksi yltyvä ihottuma alueella, joka on ollut kosketuksissa kovettumattomaan epoksiin.
Eveliina kertoo, että hänen oireensa alkoivat kuumeella. Kotona hän kuitenkin ymmärsi, että kyse ei ole flunssasta.
– Illalla huomasin, että käsiin alkoi tulla punaisia pisteitä. Aamulla huomasin, että ihottuma oli levinnyt todella pahasti, kämmenselät olivat ihan sen peitossa ja sitä oli tullut kyynärtaipeeseen ja naamaan, hän kertoo.
– Heräsin siihen, että tämä voisi johtua noista aineista.
Lue myös: Yhä suurempi osuus ammatti-ihotaudeista aiheutuu epoksista – jo yksittäinen roiskaus voi aiheuttaa allergian, myös harrastaja voi altistua
Hankalaa ihottumaa eri puolilla kehoa
Ihottuma levisi nopeasti myös poskeen ja siitä suun ympäristöön ja huuliin. Oksa kiirehti päivystykseen ja seuraavana päivänä terveyskeskukseen, jossa lääkäri ymmärsi, mistä asiassa voi olla kyse.
Lopulta Eveliinalle diagnosoitiin viivästynyt kosketusallergia epoksituotteisiin.
Eveliina ei osannut aluksi epäillä, että kyse olisi töihin liittyvästä ammattitaudista.
– Ensimmäisistä oireista en edes tajunnut, että ne liittyvät epoksiin. Mutta kun huomasin, että ihottuma on pahinta käsissä ja kämmenissä, niin tajusin, että nämä aineet menevät näistä käyttämistämme hanskoista läpi, Oksa kertoo.
Kutiava ihottuma pysyi pitkään, vaikka altistus epoksiin päättyi. Kasvoista ihottuma parani kahden-kolmen viikon päästä ja käsissä ihottuma pysyi toista kuukautta. Lääkityksensä hän sai erilaisia rasvoja sekä ihon ja suun kautta käytettävää kortisonia.
Suojavarusteet eivät olleet riittävät
Syynä allergian puhkeamiseen olivat riittämättömät suojavarusteet. Oksa kertoo, että hänen työnantajansa ei joko tiennyt miten hyvät suojavälineet työhön tarvittaisiin tai suhtautui asioihin piittaamattomasti.
Eveliinan esimiehenä toiminut mies tuomittiin asiassa myös oikeudessa. Altistuminen sattui Kaarinassa vuonna 2018, mutta hovioikeus antoi asiassa tuomionsa vasta tässä kuussa. Se katsoi, että mies oli laiminlyönyt kunnollisten suojavarusteiden järjestämisen työntekijöilleen.
Eveliinan lisäsi epoksiallergian sai myös toinen työmaalla työskennellyt nainen. Hän kuvaili niin perehdytystä kuin työvälineitä sopimattomiksi.
– Missään vaiheessa emme saaneet asiaankuuluvia suojavarusteita, emmekä edes tarvittavaa tietoa niistä, joten emme osanneet niitä myöskään luonnollisesti vaatia, nainen kertoi poliisikuulustelussa.
– Työnantaja oli erittäin tarkka [suojavälineistöistä] aiheutuvista kustannuksista. Siispä saimmekin usein mukaamme työmaalle laatikon käytettyjä ja rikkinäisiä suojakäsineitä, joita työnantajan mukaan tuli käyttää niin kauan, ettei niistä ole mitään jäljellä, hän kertoi.
Hänen mukaansa osin kankaiset suojakäsineet olivat niin käytettyjä ja rikki, ettei niistä juuri ollut suojaa.
– Pyytäessämme uusia suojavarusteita, oli vastaus aina sama. Käytetään vanhat ensin pois ja niin loppuun kuin mahdollista, sitten vasta uusia, koska ovat kalliita. Eli työnantajan suhtautuminen asiaan oli vähintääkin välinpitämätön, nainen kuvaili.
Työvälineissä oli Eveliinan mukaan muutenkin puutteita. Työhousut eivät suojanneet aineilta esimerkiksi niitä sisältävää saavia nostaessa, ja työpaidat eivät suojanneet roiskeilta.
Lue myös: Rakennustyöntekijöillä todettiin eniten ammattitauteja – "Tärinätauti on ollut alidiagnosoitu sairaus"
Miehelle tuomio ja maksettavaksi korvauksia
Hovioikeudessa tuomittu mies oli toiminut kyseisen yrityksen toimitusjohtajana. Hän oli ennen oikeudenkäyntiä myynyt yrityksensä ja se oli asetettu konkurssiin.
Mies kiisti rikokset. Hänen mukaansa suojavälineitä oli tarjolla, ja naisten altistuminen epoksille oli näiden itse aiheuttamaa.
Oikeus kuitenkin katsoi näytön puhuvan naisten puolesta. Vuonna 1966 syntynyt mies tuomittiin kahdesta törkeästä vammantuottamuksesta 70 päiväsakon rangaistukseen. Tämä tarkoittaa miehen tuloilla 3 080 euron seuraamusta.
Lisäksi mies määrättiin maksamaan Eveliinalle korvauksia kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta sekä ammattitaudin aiheuttamasta pysyvästä haitasta.
Lue myös: Kemikaaleille altistuu työssään jopa miljoona suomalaista – purkutyöt pahimpia altistajia
Koulu jäi kesken, mutta arki allergian kanssa sujuu
Eveliina Oksan työt lattiapinnoitusten parissa päättyivät allergisoitumiseen. Oksa oli opiskelemassa pintakäsittelijäksi, mutta lääkäri totesi, että koulun jatkaminen on "ehdoton ei". Jotkin lattiamaalit ovat epoksipohjaisia ja joillain työmailla epoksia käytetään niin runsaasti, että Oksan ei tarvitsisi olla edes tekemissä aineen kanssa alkaakseen oireilla uudelleen.
– Koulu jäi kesken, se harmittaa.
Nykyään Oksa kokee, että hänen käsiensä iho on herkistynyt niin, että ihottuma-alueet alkavat halkeilemaan talvella ja esimerkiksi joitain tiskiaineita käsitellessä. Muuten allergia ei onneksi vaivaa arkea.
– Kunhan pysyy kaukana epoksista, niin voi suhteellisen normaalisti elää kummempia miettimättä, hän kertoo.
Oksaa kuitenkin harmittaa se, että allergia olisi ollut vältettävissä, jos tietoisuus epoksituotteiden riskeistä olisi parempi.
Hän myös pohtii sitä, kuinka moni on saanut epoksista oireita ja vain lopettanut työt selvittämättä asiaa lääkärin kanssa. Oksa uskoo, että jos useammat ihmiset hakeutuisivat lääkäriin ja saisivat diagnoosin, ymmärrettäisiin ilmiö paremmin. Samalla tietoisuus epoksituotteiden riskeistä kasvaisi ja ehkä useampi tapaus voitaisiin välttää.