Afganistanissa siepattuna olleen suomalaisnaisen työnantaja, hyväntekeväisyysjärjestö Operation Mercy kertoo, että vapautetun naisen hyvinvointia arvioidaan parhaillaan. Ulkoministeriö kertoi naisen vapautumisesta aiemmin tänään.
Nainen ehti työskennellä ruotsalaisessa kristillisessä Operation Mercy -hyväntekeväisyysjärjestössä Afganistanissa noin kolme kuukautta ennen sieppaustaan. Suomalaisnainen siepattiin Kabulissa toukokuun lopulla. Iskussa järjestön majapaikkaan kuoli saksalaisnainen ja naisten afganistanilainen vartija.
Kabulissa siepattua suomalaisnaista oltiin kouluttamassa Operation Mercyn apulaisjohtajaksi. Tässä roolissa hän olisi ollut tärkeässä tehtävässä järjestön projektien toimeenpanossa Afganistanissa, kertoi järjestön tiedottaja Cathy Stanley STT:lle toukokuussa.
Järjestöllä on Afganistanissa useita projekteja, jotka keskittyvät muun muassa vesihuoltoon, lukutaitoon ja lisääntymisterveyteen.
Lähi-idän instituutin entinen johtaja Ari Kerkkänen tuntee suomalaisnaisen, sillä tämä oli työskennellyt instituutissa. Ennen sitä arabiaa puhuva nainen oli asunut Turkissa ja hänellä oli taustallaan kulttuurialan asiantuntemusta.
Kerkkänen kuvailee naista erittäin hyväksi kollegaksi.
– Olisimme pitäneet hänet mielellään pidempäänkin. Hän oli oma-aloitteinen ja hänellä oli hyvä käsitys kulttuuritoimialasta. Hän pystyi solmimaan hyvät yhteistyöverkostot niin Syyriassa kuin Jordaniassakin, Kerkkänen sanoo STT:lle.
Kerkkäsen mukaan naisella oli keskivertoa paremmat edellytykset kohdata sieppaustilanne, sillä hän ymmärtää ja tuntee kulttuuriset näkökohdat keskivertoa suomalaista paremmin.
– Hän on selväjärkinen ihminen, joka pystyy rationaaliseen ajatteluun. Vaikka meistä kukaan ei tiedä, miten traumaattinen kokemus vaikuttaa toimintaamme, ennen kuin olemme tilanteessa.
Kerkkänen arvioi, että nainen pystyi todennäköisesti myös kommunikoimaan darin kielellä kaappaajien kanssa, mikä lienee helpottanut tilannetta.
Ulkoministeriön tviitin mukaan läheiset toivovat yksityisyyttä nyt, kun nainen on vapautunut.
Ennen vapautumista naisen olinpaikka oli epäselvä.
2:14
"Näyttää rikollisjärjestön toiminnalta"
Kabulissa itsekin vuoden 2014 huhtikuun alusta maaliskuun alkuun 2017 työskennellyt Kerkkänen arvioi, että alue, josta nainen siepattiin, on sellainen, jossa hän itsekin asuisi Kabulissa.
– Sen verran tiedän tästä kaupunginosasta, että se antaa mielikuvan Kabulin mittakaavassa suhteellisen rauhallisesta kaupunginosasta.
Kerkkäsen mukaan tilannetta oli ollut mahdotonta ennakoida.
– Täysin yllättävä tilanne, johon olisi täysin mahdotonta ollut varautua. Tässä näkyy se, että hyvin suunnitelmallista se on ollut. Siitä ei pääse mihinkään.
– Afganistanissa on huomattava kidnappausriski ja turvallisuustilanne on heikko. Brutaali tekotapa yllätti minutkin. Toiminta näyttää rikollisjärjestön tyyppiseltä toiminnalta.
Naisesta julkaistiin vankeusaikana kaksi videota, joissa hän pyysi apua päästäkseen vapaaksi. Siepattu nainen myös sanoi, että jos hänen sieppaajansa eivät saa haluamaansa rahasummaa, "jotain hyvin pahaa tapahtuu".
– Videolla mainittiin mahdollisen kaappaajan nimi. Tämä on tyypillinen tapa kutsua henkilöitä maakunnan perusteella. Kabuli mainittiin toisena nimenä, joka tarkoittaisi, että henkilö on Kabulin maakunnasta kotoisin.
Jihadismin tutkija Atte Kaleva arveli aiemmin STT:n haastattelussa, että kyseessä oli todennäköisesti tekaistu nimi, koska kyse ei ole tunnetusta järjestöstä kuten Isisistä.
Ulkoministeriö tiedottaa vapautumisesta lisää kello 12. Myös ulkoministeri Timo Soini (sin.) pitää tiedotustilaisuuden aiheesta tänään Washingtonissa, Suomen suurlähetystössä kello 16 Suomen aikaa. Soini on parhaillaan työmatkalla Washingtonissa.
STT teki Kerkkäsen haastattelun elokuussa, mutta tiedot julkaistaan vasta nyt, sillä haastattelulla ei haluttu vaarantaa naisen tai tämän läheisten turvallisuutta sieppaustilanteen aikana.