Afganistanin turvallisuustilanne on selvästi huonontunut koko ajan, sanoo siviilikriisinhallinnan asiantuntija Pia Stjernvall ulkoministeriöstä. Hän on työskennellyt maassa vuosia.
– Kun menin Afganistaniin vuonna 2010, meillä oli paikallinen afgaanikuljettaja ja tavalliset autot. Viime vuoden lopulla kun lähdin maasta, minulla oli monta turvamiestä, panssaroidut autot ja aina oli kolme autoa, kun liikuimme paikasta toiseen.
Stjernvall työskenteli vuosina 2010-2016 Afganistanissa eri tehtävissä, muun muassa päällikkönä Euroopan unionin poliisikomissio EUPOLissa.
Stjernvall kertoo, että vuoden 2001 jälkeen Afganistanissa on siepattu noin sata ulkomaalaista. Hänen mukaansa määrä on pieni, kun sitä vertaa paikallisten ihmisten sieppauksiin.
– Afgaaneja on siepattu varmasti paljon enemmän. Paikallisia bisnesmiehiä siepataan viikoittain.
Sieppauksia tekevät Afganistanissa terroristit ja rikolliset. Useimmin sieppauksia tehdään rahan takia ja niiden takana ovat rikollisjärjestöt, Stjernvall sanoo.
Siepattu nainen avustusjärjestön työntekijä
Ruotsalaisen Operation Mercy -hyväntekeväisyysjärjestön johtaja Scott Breslin vahvistaa STT:lle, että järjestön Afganistanissa kadonnut työntekijä on suomalainen nainen. Afganistanilaismedian mukaan suomalaisnainen siepattiin viime yönä noin puoli kahdentoista aikaan majatalosta Ayoub Khan Menan alueella. Hyökkäyksessä kuoli saksalaisnainen ja paikan afganistanilainen turvamies, kertoo Tolo News.
Suomalaisviranomaiset selvittävät asiaa. Sieppaajista ei tässä vaiheessa ole tietoa. Suomi vaatii siepatun vapauttamista heti.
"Pitää muistaa, että Afganistan on sotatilassa"
Stjernvallin mukaan selkeä käänne huonompaan tapahtui Afganistanissa vuonna 2014 sen jälkeen kun kansainväliset joukot lähtivät maasta lähes kokonaan.
– Kansainvälisiä joukkoja jäi hyvin vähän ja ne, jotka jäivät, ovat neuvontatehtävissä. Afgaanien omat poliisi- ja sotilasjoukot eivät ole vielä tarpeeksi koulutettuja, että voisivat hoitaa asiaa itse.
Hän muistuttaa, että Afganistan on sotatilassa.
– Ei voi olettaa, että kun sinne menee, olisi aina turvassa. Kaikki ihmiset, jotka sinne lähtevät, tietävät millaisiin riskeihin valmistautua.
Tällä hetkellä Talebanilla on hallussaan noin 40 prosenttia Afganistanista, Stjernvall arvioi.
– Käsittääkseni osuus ei ole koskaan ollut noin suuri.
Stjernvall ei usko, että Afganistanin tilanteessa tapahtuu lähiaikoina suuria muutoksia.
– Pieniä askeleita mennään eteenpäin, mutta tuskin mitään isoja muutoksia tulee suuntaan tai toiseen.
– Parlamenttivaalit pitäisi pystyä käymään ja palautettua kansan usko valtioon.