Ministereiden odotetaan aina toimivan tietyllä tavalla, toteaa moninkertainen ministeri Alexander Stubb kirjoittamassaan Twitter-ketjussa.
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) sosiaalisen median päivitysten myötä Suomessa on jälleen viime päivinä käyty keskustelua siitä, missä kulkee yksityishenkilön ja pääministerin raja, vai onko sitä olemassakaan.
Pääministeri Marin on sekä Ylen uutuussarjassa Politiikka-Suomi että muissa yhteyksissä painottanut tarvetta yksityiselämälle, vaikka titteli olisikin pääministeri.
Suomen pääministerinä vuosina 2014–2015 toiminut Alexander Stubb vaikuttaa olevan samoilla linjoilla.
– Kun olet ministeri, niin sinun odotetaan käyttäytyvän tietyllä tavalla. Sinun odotetaan mukautuvan instituutioon, mutta silti sinut tuomitaan sen perusteella, millaisena henkilönä sinua pidetään, Stubb sanoo Twitterissä.
Stubb kertoo kirjoittaneensa pitkäksi luonnehtimansa ketjun, koska haluaa "muistuttaa, että poliitikot ovat myös ihmisiä, eivät vain instituutioita".
– Ihmisillä on tunteita, instituutioilla ei.
Lue myös: Pääministeri Marin kutsui arvostelijoitaan boomereiksi ja somessa leimahti – kysyimme kansalaisilta, onko kuohunta aiheellista
Twitter-ketjunsa aluksi Stubb huomauttaa, ettei hänen tarkoituksensa ole kommentoida Suomen poliittista tilaa. Kyse on hänen mukaansa henkilökohtaisesta pohdiskelusta.
MTV Uutiset tavoitteli Stubbia haastatteluun. Stubb kuitenkin kieltäytyi haastattelusta.
Twitterissä Stubb myöntää, että piti enemmän kansainvälisiin kuin kansallisiin asioihin keskittyneistä ministeritehtävistä. Toisissa yhteyksissä hän on myös kertonut, ettei nauttinut pääministeriajastaan.
– Politiikassa voi unohtua se ihminen, joka on aseman takana. Joillakin, jotka eivät ole edes tavanneet sinua, on mielipide siitä, kuka ja millainen olet, Stubb kirjoittaa Twitterissä.
– Kaikki kyseenalaistavat motiivisi. Totuus on, että et ole koskaan niin hyvä tai paha kuin mitä julkisuus antaa ymmärtää, Stubb toteaa.
Lue myös: Kommentti: Provosoiva Marin yrittää muuttaa demarien tarinaa boomereista zoomereihin, vaikka some ärjyy vastaan – mutta onko SDP puolueena siihen valmis?
"Joku on aina tyytymätön"
Euroopan unionin yhdentymisestä väitöskirjan tehnyt Stubb nousi suuren yleisön tietoisuuteen, kun hänet äänestettiin Euroopan parlamenttiin kesällä 2004.
Neljä vuotta myöhemmin Stubb valittiin ulkoministeriksi Ilkka Kanervan erottua tekstiviestikohun seurauksena. Eduskuntavaaleissa hän oli ensimmäistä kertaa ehdolla vuonna 2011. Ääniä sai enemmän vain perussuomalaisten Timo Soini.
Stubbin mukaan Suomen poliittisen ilmaston ytimessä on puoluepolitiikka, joka on parhaimmillaankin "monimutkaista".
– Jatkuva tarve näyttää puolueelle, että suoriutuu. Joku on aina tyytymätön, Stubb kirjoittaa.
– Turhauttavinta on, kun yksilöiden etu menee joukkueen edelle. Silloin kaikki häviävät.
Stubbin ura kotimaisen politiikan huipulla käytännössä päättyi, kun Petteri Orpo voitti hänet puheenjohtajavaaleissa vuonna 2016. Seuraavana vuonna Stubb siirtyi Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi.
"Menestys johtaa epäonnistumisiin"
Stubbin mukaan häntä ei koskaan kohdeltu epäreilusti.
– Jotkut poliitikot ja toimittajat olivat… hyvin haastavia. Ja toki joskus tunsin oloni surkeaksi. Mutta se ei ole tärkeää. Tärkeää on, että vapaassa demokratiassa täytyy hyväksyä henkinen epämukavuus, Stubb kirjoittaa.
– Täytyy hyväksyä, että menestys johtaa aina myös epäonnistumisiin. Kun olet huipulla, niin monet valitettavasti haluavat sinun epäonnistuvan.
Ministerivuosiltaan Stubb löytää hyvin vähän kaduttavaa.
– En koskaan tehnyt päätöksiä miellyttääkseni yleisöä. Tein päätöksiä, koska uskoin niiden olevan oikein. Joskus ne olivat. Toisinaan ne eivät olleet. Niin tai näin, se ei koskaan ollut helppoa, Stubb toteaa.
Tällä hetkellä Stubb työskentelee professorina ja yksikön johtajana Italian Firenzen EU-yliopistossa.
0:35