Miksi suuren päätöksen tekeminen on niin vaikeaa, ja sen katuminen vielä vaikeampaa? Miten tehdään "oikeanlainen" päätös? Lue!
Avioliiton päättäminen, uusi ura – suuren päätöksen tekeminen on ahdistavaa ja pelottavaa. Jos päätöksen haluaakin myöhemmin perua, tuska ja häpeä voivat kasvaa ylivoimaisiksi. Miksi?
Elämänmuutoksesta kertovan kirjan kirjoittaja Dena Michellin mukaan suuren päätöksen pyörtäminen tuntuu periksi antamiselta ja petokselta muita kohtaan.
– Jos ihminen on tekemässä suuren elämänmuutoksen, kuten vaihtamassa työtä, muuttamassa toiseen maahan tai eroamassa, hän yleensä hakee tukea päätökselleen elämänsä tärkeiltä ihmisiltä. Muutkin ihmiset siis satsaavat henkilön tekemään päätökseen, Minelli kertoo.
– Jos siis päätät ihmissuhteen, ystävät ja sukulaiset saattavat alkaa kertoa todellisia tunteitaan jätetystä kumppanista. Jos sitten palaatkin yhteen jättämäsi henkilön kanssa, syntyy tunne, ettet välitä sinua rakastavien ihmisten mielipiteestä.
Jos läheiset ovat lisäksi kertoneet negatiivisia mielipiteitä kumppanistasi, sinun täytyy elää näiden mielipiteiden kanssa.
"Ihmisen täytyy todella tutkia sisintään"
Michellin kanssa kirjan kirjoittanut psykoterapeutti Julie Simpson toteaa, että päätöksen tekeminen ja sen peruminen voi saada aikaan tunteen, ettei päätöksen tekijä tunne omaa mieltään tai halujaan.
– Itsetunto voi kärsiä kolauksen, jos joutuu myöntämään, että on tehnyt huonon päätöksen. Silloin ihminen epäilee sisäisiä voimavarojaan, Simpson selvittää.
Moni halvaantuu päätöksenteon edessä ja lykkää valinnan tekemistä, koska pelkää virheitä tai syyllisyyttä. Miten sitten tehdään "oikea päätös"? Asiantuntijoiden mukaan kannattaa kysyä paljon kysymyksiä ja tutkia hyvin tarkkaan omia pelkojaan, toiveitaan ja haaveitaan.
– Ihmisen täytyy todella tutkia sisintään, jos hän haluaa selvittää, onko jokin tunne tai halu ohimenevä vaihe vai ei. Ainoa ihminen, joka tietää vastauksen, on päätöksentekijä itse, Minelli neuvoo.
– Jos ihmisellä on selkeä kuva siitä, millaista elämää he haluavat elää, he tekevät todennäköisemmin hyviä päätöksiä, Simpson sanoo.
Lue myös:
MTV3/Helmi
Lähde: Dailymail.co.uk
Kuvat: Colourbox