Max Verstappen lusi isot rangaistukset ja putosi kauas – häikäilemättömän mestarin meno talttumassa: MTV seuraa Meksikon GP:tä

Meksikossa ajettava F1-kauden 20. osakilpailu on käynnissä. MTV seuraa kisatapahtumia tässä artikkelissa.

Kierros 46/71, tilanne:

1. Carlos Sainz, Ferrari
2. Charles Leclerc, Ferrari
3. Lando Norris, McLaren
4. George Russell, Mercedes
5. Lewis Hamilton, Mercedes
6. Max Verstappen, Red Bull
12. Valtteri Bottas, Sauber

Kierros 47/71: Verstappen ei ole tavoittanut viidennellä sijalla kaasuttelevaa Hamiltonia, vaan päinvastoin, jäänyt hitusen lisää. Eroa kaksikon välillä on nyt reilut 10 sekuntia.

Kierros 45/71: Zhou ja Pérez peräpäästä samaan aikaan sisään. Pérezille stoppi on toinen, Zhoulle ensimmäinen.

Kierros 43/71: Russell raportoi tiimiradioon, että hänen visiiriinsä putoaa pieniä vesipisaroita. Tulisiko sade vielä isomminkin sekoittamaan pakettia?

Verstappen puolestaan viestitti juuri, että radalla alkaa olla pimeää.

Kierros 42/71: Lawson ohittaa perällä Pérezin. Meksikolainen on kotiradallaan Red Bullilla viimeisenä mukana olevista, 17:ntenä. Karua.

Kierros 40/71: 17:ntenä kisaan lähtenyt ja tuoreeltaan kuudentena ollut Piastri pysähtyy ensimmäistä kertaa. Verstappen nousee samalla kuudenneksi. Hänellä on kahdeksisen sekuntia takamatkaa edellään ajavaan Hamiltoniin.

Kierros 39/71: Sitten Bottaksen ohittaa Hülkenberg ilman ongelmia. Bottas nyt 12:ntena. Verstappen on kavunnut seitsemänneksi.

Kierros 37/71: Bottaksella alkaa olla vaikeaa ennen ensimmäistä pysähdystä. Magnussen ohittaa ja suomalainen putoaa sijalla 11:nneksi.

Kierros 36/71: Verstappen ohittaa ongelmitta Colapinton. Sijalle 8.

Kierros 35/71: Hamilton käy jo leveällä, mutta ohittaa lopulta Piastrin ja nousee viidenneksi. Piastri ei ole vielä pysähtynyt ja on liikkeellä kuluneilla renkailla.

Kierros 33/71: Myös kisajohtaja Sainz pysähtyy. Hän palaa radalle johdossa. Noin yhdeksän sekuntia kaulaa tallikaveri Leclerciin. Bottas kävi hetkellisesti yhdeksäntenä mutta on nyt Verstappenin takana kymmenennellä sijalla.

Kierros 32/71: Kärkisijoilta seuraavia miehiä varikolle: Leclerc ja Russell. Verstappen on noussut kymmenenneksi.

Kierros 31/71: Norris pysähtyy, 2,3 sekunnin nopea stoppi. Hän palaa radalle neljännellä sijalla.

Kierros 30/71: Bottas on noussut varikkoruletin myötä jo pistesijalle, 10:nneksi. Suomalainen ei ole siis itse vielä pysähtynyt.

Kierros 30/71: Bottas on lähellä pistesijoja, 11:ntenä. Pinnoja saavat 10 parasta. Varikkopeli muuttaa kuitenkin vielä tilannetta, eikä suomalainen ole pysähtynyt. 

Kierros 27/71: Verstappen otetaan varikolle. Pysähdyksessä menee 24 sekuntia, joista 20 sekkaa rangaistuksista. Verstappen palaa radalle 15:ntenä. Hänen takanaan ovat vain tallikaveri Pérez sekä Aston Martinin Stroll.

Kierros 26/71: Verstappenin maailmanmestaruusuhkaaja Norris hiillostaa kolmantena olevaa hollantilaista. Uusi ohitusyritys hakusessa. Suuria riskejä ei kuitenkaan kannattane ottaa huomioiden myös Verstappenin saamat 20 rangaistussekuntia.

Kierros 25/71: Verstappen raportoi tiimiradioon renkaidensa kuluneen jo pahasti.

Kierros 24/71: Lawsonin ja Pérezin vääntöä tutkittiin, mutta siitä ei tule kuskeille sanktioita.

Kierros 21/71: Pérezin auto vaurioitui, ja hän käy varikolla. Paluu radalle 17. sijalla, viimeisenä mukana olevana kuskina.

Kierros 20/71: Norrisia ulos ajattanut Verstappen saa toisenkin 10 sekunnin rangaistuksen! Se tulee puolestaradan jättämisestä ja edun saavuttamisesta mutkassa 8. Hänellä on nyt 20 sekunnin edestä rangaistuksia. 

Kierros 18/71: Pérez hakee Lawsonista ohitusta 10. sijalle ja käy edellä mutta myös radan ulkopuolella. Osumaakin tulee. Lawson pysyy 10:ntenä meksikolaisen edellä.

Pérez kysyy tiimiradiossa kiihtyneenä, "mitä tämä idiootti tekee" ja "onko hän ok".

– Onko hän tosissaan? Lawson puolestaan kysyy.

Kierros 16/71: Kisassa on nyt kolme keskeyttäjää. Fernando Alonso joutuu keskeyttämään uransa 400. GP:n. Auto otetaan tallin käskystä pilttuuseen.

Kierros 16/71: Kotiyleisön suosikki Pérez on noussut 18. ruudusta 11:nneksi. Hän on ollut tutkinnassa mahdollisesta lähtöruudukon ulkopuolelta starttaamisesta, mutta sen osalta ei olla saatu vielä lisätietoa.

Kierros 14/71: Nyt saa Verstappen aiemminkin toteuttamastaan röyhkeästä pelistä kunnon sanktion. 10 sekunnin aikarangaistus toisen kuljettajan, Norrisin, pakottamisesta ulos radalta.

Kierros 10/71: Lähetystä pystytään jälleen seuraamaan. Verstappen ajattaa ohitusyritystä hakevan Norrisin ulos radalta ja kaksikko näyttää osuvan kevyesti toisiinsa. Verstappen toistaa nopeasti perään saman tempun, sulkee Norrisilta tilan ja kaksikko käy leveällä.

– Tämä jätkä on vaarallinen. Minun täytyy vain välttää kolaria, Norris sanoo tiimiradioon ja huomauttaa samoin käyneen edellisessäkin kisassa.

Leclerc onnistuu nousemaan samaan syssyyn kaksikon ohi toiseksi. Verstappen on kolmantena, Norris neljäntenä.

Kierros 9/71: Sainz ohittaa Verstappenin myöhäisellä jarrutuksella ja nousee mutkan sisäreunasta kärkeen!

Kierros 7/71: Turva-auto on poistunut radalta. Tilanne kärjessä ei muutu, Verstappen pitää paikkansa keulilla.

Kierros 6/71: Kuva ei ole vielä palannut, mutta F1-sarja raportoi, että turva-auto on tulossa sisään.

Kierros 5/71: Kuvayhteys on katkennut. Turva-auto oli kuvan aikana vielä radalla. 

Kierros 4/71: Pérezin auto näyttää olleen lähtöruudukon ulkopuolella. Tutkinta on käynnissä, ja häntä uhkaa siitä rangaistus. Se olisi karvas lisäisku meksikolaisen viikonloppuun, kun hän onnistui jo nousemaan lähdössä viisi sijaa.

Kierros 2/71: Bottas piti asemansa 15. sijalla. Tallikaveri Zhou on heti hänen perässään 16:ntena.

Kotiyleisön suosikki Pérez onnistui lähdössä ja ampaisi heti 18. ruudusta 13:nneksi.

Tsunoda ja Albon ovat ulkona. Kolaritilanteessa tila kävi ahtaaksi, ja rohkeasti syöksynyt Tsunoda kolautti Albonin kautta pihalle pilaten samalla kilpakumppaninsa kisan.

Lähtö: Verstappen ohittaa tymäkällä lähdöllä Sainzin ja nousemaan kisan kärkeen. RB.n Tsunoda törmää Williamsin Albonin kanssa lähtösuoralla. Tsunoda rysäyttää heti ulos ja radalla otetaan turva-auto. Japanilainen viestittää olevansa ok.

Kello 22.03: Lämmittelykierros on ajettu. Lähdön aika!

Kello 22.01: Valtaosa kuskeista lähtee liikkeelle keskikovilla renkailla. Muutamilla pakan peräpäässä on kovat kumit, tässä joukossa Sauberin Bottas ja Zhou. Heidän lisäkseen kovilla kaasuttelevat Red Bullin Sergio Pérez, RB:n Liam Lawson sekä Williamsin Franco Colapinto.

Kello 21.54: F1-kalenterissa omissa korkeuksissaan yli kahdessa kilometrissä sijaitsevan Hermanos Rodríguezin radan lämpötila on tällä hetkellä 40 celsiusastetta. Raskaan polttoainekuorman kera ohuessa ilmassa voidaan nähdä ylikuumenemisongelmia. Puhtaassa ilmassa ajaminen tulee tarjoamaan huomattavan edun.

Kello 21.48: 13. ruudusta starttaavalla Fernando Alonsolla on komeanumeroinen juhlaviikonloppu – F1-uran 400:s GP. Alonso on kisamäärässä kaikkien aikojen ykkönen, toisena on Suomen viimeisin F1-mestari Kimi Räikkönen 353 GP:llä.

Kello 21.40: Sauberin Zhou Guanyu ja Valtteri Bottas ovat mukana olevista kuskeista ainoat, jotka eivät ole tällä kaudella pistettäkään vielä saaneet. Bottaksella olisi viisi sijaa noustavana pinnoille yltääkseen, mutta kovin kiven alla paunat tulevat tutusti olemaan.

Kello 21.35: Kautta on jäljellä tämä kisa mukaan lukien viisi osakilpailua, ja Verstappen johtaa MM-sarjaa 57 pisteellä ennen Norrisia. Jännitettävää siis vielä piisaa. Sitä on yhtä lailla myös valmistajien MM-taistossa, jossa McLaren on keulilla. Red Bull on 40 pistettä ja Ferrari 48 pinnaa "Mäkin" perässä.

Kello 21.12: Tervetuloa F1-seurannan kyytiin! Lähtöjärjestykseen on tullut muutama tunti ennen Meksikon GP:n alkua vielä muutos, kun Alpine on vaihtanut Esteban Oconin autoon akun. Aika-ajossa vain Sauberin Zhou Guanyun taakseen jättänyt ja 19:nneksi sijoittunut Ocon starttaa kisaan varikolta. Alpine tiedotti muutoksesta Suomen aikaa iltaseitsemältä.

Paalulta kisaan iskee Ferrarin Carlos Sainz. MM-sarjaa johtava Red Bullin Max Verstappen on kakkosruudussa ja hänen maailmanmestaruusuhkaajansa, McLarenin Lando Norris, ampaisee liikkeelle heti hänen takaviistostaan kolmannelta sijalta.

Sauberin Valtteri Bottas lähtee kisaan 15:ntenä. Jarruongelmista kärsinyt ja pahoissa vaikeuksissa tällä kaudella ollut kotiyleisön suosikki, Red Bullin Sergio Pérez, jäi aika-ajossa 18:nneksi. Myös McLarenin Lando Norrisilla oli murheellinen aika-ajo 17. sijan kera.

Meksikon GP:n lähtöjärjestys:

1. Carlos Sainz, Ferrari 
 2. Max Verstappen, Red Bull
3. Lando Norris, McLaren 
 4. Charles Leclerc, Ferrari
5. George Russell, Mercedes 
 6. Lewis Hamilton, Mercedes
7. Kevin Magnussen, Haas 
 8. Pierre Gasly, Alpine
9. Alexander Albon, Williams 
 10. Nico Hülkenberg, Haas
11. Yuki Tsunoda, RB 
 12. Liam Lawson, RB
13. Fernando Alonso, Aston Martin 
 14. Lance Stroll, Aston Martin
15. Valtteri Bottas, Sauber 
 16. Franco Colapinto, Williams
17. Oscar Piastri, McLaren 
 18. Sergio Pérez, Red Bull
19. Zhou Guanyu, Sauber 
 Varikko: Esteban Ocon, Alpine

Lue myös:

    Uusimmat